Fiscaal Kader ZZP Zorg van de baan – Wat een gemiste kans!

zzp'ers fiscaal kader

Bericht geplaatst 28 mei 2024 om 22:06

Op 6 juli 2023, daags voor de val van het kabinet Rutte IV, is de samewerkingsovereenkomst getekend. Hiermee leek de zorg de enige sector die erin zou slagen om duidelijkheid vooraf te krijgen over de inzet van zzp’ers. Nu is vastgesteld dat de onderhandelende partijen geen overeenstemming zullen krijgen over de inhoud van het Fiscaal Kader ZZP Zorg, gaat die voortrekkersrol er niet komen.

Duidelijkheid vooraf

De brancheorganisaties in de zorg, die zichzelf gezamenlijk aanduiden als BOZ+, namen in 2022 het initiatief om de duidelijkheid vooraf  te creëren; duidelijkheid die de Wet DBA niet gaf. Dat gebrek aan duidelijkheid is ook de aanleiding geweest voor het uitstel op de handhaving. De Belastingdienst had namelijk onvoldoende kader om goed te kunnen controleren.

Voordeel van de twijfel

Met het mislukken van het Fiscaal Kader is er geen enkele duidelijkheid; niet voor de zorgsector maar ook niet voor de Belastingdienst. De Wet VBAR, die voor die duidelijkheid moet gaan zorgen, is namelijk uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2026. Het Fiscaal Kader had dus beter het voordeel van de twijfel kunnen krijgen. De overheid kiest er echter bewust voor om de onduidelijkheid te laten voortbestaan.

Wishful thinking

Het was beter geweest als het Fiscaal Kader was gebruikt om te onderzoeken in hoeverre het kader kan werken om schijnzelfstandigheid te voorkomen. En om zzp’ers op de juiste wijze in te zetten. Learning by doing, zogezegd. In plaats daarvan wordt er gekozen voor wishful thinking; Wet VBAR staat los van de maatschappelijke realiteit waardoor snel zal blijken dat die niets oplost.

Onomkeerbare trend

De gedachte achter de Wet VBAR is dat zzp’ers teruggaan in loondienst. Dit is volkomen onzinnig en staat haaks op de ontwikkelingen in de maatschappij. Daar wordt de behoefte om als zzp’er de kost te verdienen alleen maar groter. Loondienst wordt daarentegen  steeds minder aantrekkelijk gevonden. De Wet VBAR gaat die trend niet keren. Ongetwijfeld zullen er talloze creatieve oplossingen worden gevonden om te blijven werken als zzp’er. Ook binnen de zorg, waar alle zzp’ers ook nog eens hard nodig zijn om die zorg uitvoerbaar te houden.

Zzp’ers behouden voor de zorg

Wij verwachten dat zorgorganisaties en bemiddelingsbureaus gaan nadenken over de mogelijkheden om zzp’ers te blijven inzetten. SoloPartners is uiteraard bereid en beschikbaar om hierover mee te denken. Wij zijn namelijk van mening dat het heel goed mogelijk is om zzp’ers voor de zorg te behouden zonder dat sprake is van schijnzelfstandigheid. Geïnteresseerd om met ons te sparren over mogelijke oplossingen? Neem contact op met onze klantenservice voor het inplannen van een afspraak.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket