Bij- en nascholing in de zorg. Meer kans op werk voor helpende

Geplaatst op: 14 maart 2018 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

Update: Soloscholing bestaat niet meer. De hieronder aangeboden cursus is dan ook niet meer van toepassing. Heb je interesse in scholing verwijzen wij je naar onze partner zorgscholing

Is er nog toekomst voor een helpende of verzorgende?

De lijnen tekenen zich steeds duidelijker af. Rond 2020 lijkt er geen plek meer te zijn voor zorgverleners die lager geschoold zijn dan IG3, zoals helpende of verzorgende. Want dan zijn er nog maar 3 beroepsgroepen over: verzorgenden IG3 (voor persoonlijke zorg en begeleiding), basisverpleegkundigen (mbo) en regieverpleegkundigen (hbo).

En dat merk je nu al in de vraag naar helpenden. De crisis lijkt voorbij, de vacatures in de zorg nemen toe, maar die van helpenden blijven echt achter. Sterker nog, er worden nog steeds helpenden ontslagen. Ondanks dat er steeds meer ingezien wordt dat het geven van menselijke aandacht heel erg belangrijk is.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je ook in de toekomst nog met veel plezier werkzaam bent in het mooiste beroep van de wereld?

Bij- en nascholingen

Bij een tekort aan banen worden alleen nog maar mensen aangenomen die méér te bieden hebben dan hun collega sollicitanten. Die méér ervaring hebben, of beter geschoold zijn.

Daarom is het zaak dat je je toekomst in eigen handen neemt. Door eens serieus te gaan kijken welke scholingen van belang kunnen zijn. Zodat je ook in de toekomst werkzaam kan zijn in het fijnste beroep van de wereld.

Als je anno nu een grote kans op werk in de zorg wilt hebben, dan kan je het beste een opleiding tot  verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3 hebben. Maar liefst bijna 50 % van de vacatures waarin een VIG-3 gevraagd wordt staat minstens 60 dagen open.

Maar niet iedereen kan of is bereid om weer voor een paar jaar achter de schoolbanken te kruipen om zijn mbo diploma Verzorgende IG3 te halen.

Echter met bij- en nascholingen kan je al een heel eind komen!

 

Hoe zou jouw toekomst eruit kunnen zien als helpende/verzorgende zzp’er in de zorg?

Het Binnenlands Bestuur heeft een toekomstvisie thuiszorg opgesteld. Daarin staat beschreven hoe in de toekomst jouw rol in de thuisondersteuning uit zou kunnen zien. Het advies om je aan te sluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt logisch. Maar wat zijn die maatschappelijke ontwikkelingen?

Persoonlijke dienstverlening zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, signalering, verzorging en preventie. Niet alleen uitsluitend in de zorgsector, maar ook in bredere zin. Daar ligt een uitdaging.

Een leven lang leren

Om jouw toekomstige cliënten zo optimaal mogelijk daarin te kunnen helpen en begeleiden is extra scholing nodig.

Niet alleen voor de beroepsgroepen verzorgenden IG3 en verpleegkundigen geldt het advies (thema uit het onderwijsbeleid van de rijksoverheid) om zich te blijven na- en bijscholen. Dat geldt ook voor alle andere beroepsgroepen. En dus ook voor jou. Zo blijf je aantrekkelijk voor de markt. En kan jij de beste mogelijke zorg aanbieden aan je cliënt.

Meer over de scholing

Als helpende/verzorgende hoef jij je niet te registreren bij het BIG register. Maar hoe meer je volgens de CanMEDS rollen kan werken, des te waardevoller je bent voor je opdrachtgever.

Onze geaccrediteerde scholingen richten zich op een of meerdere van de volgende CanMEDS rollen:

  1. vakinhoudelijk handelen
  2. communicatie
  3. samenwerking
  4. organisatie
  5. maatschappelijk handelen
  6. kennis en wetenschap
  7. professionaliteit en kwaliteit

Zijn de scholingen niet geaccrediteerd, maar liggen ze wel in een van bovengenoemde CanMEDS rollen? Dan kan je ze opvoeren als ODA in je portfolio. (ODA betekent Overige Deskundigheidsbevorderende Activiteiten). Overigens wordt sinds november 2016 hier ook de intercollegiale toetsing toe gerekend.

De rol van ZorgScholing

ZorgScholing stelt zich tot doel je deskundigheid op je vakgebied optimaal te vergroten. Zij helpt je zoveel mogelijk om van je eigen praktijk/onderneming een groot succes te maken. Door scholing aan te bieden die aansluit op de praktijk én de toekomst.

Een aantal scholingen zijn geaccrediteerd en de overige zijn uitstekend geschikt om te volgen voor je ODA. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de wetgeving zoals Wkkgz en de wet DBA. Of hoe kan jij je mentale weerbaarheid verhogen?

Landelijke dekking

Trainingen worden op een aantal vaste locaties gegeven. Maar bij voldoende interesse kunnen we ook op andere plekken in Nederland bij- en nascholingen geven.

Ook nog belangrijk!

Zoals eerder reeds aangegeven is, is het volgen van bij- en nascholingen uitermate belangrijk om kwalitatief goede zorg te blijven geven. Gezien het advies van de RVS naar de regering toe om de bij- en nascholingen verplicht te gaan stellen, zal het een kwestie van tijd zijn voordat dit in de wet opgenomen gaat worden.

 

Dit artikel delen