Laatste update 5 juli 2021 om 15:28

Het zijn hectische tijden. Met een gedeeltelijke lockdown zijn de maatregelen om COVID-19 in te dammen terecht maar vrij rigoureus. Overal ligt de kans op besmetting op de loer. En misschien wel extra voor jou als zorgverlener. Misschien heb je veel wisselende contacten, of juist je huisgenoten hebben die.

Vragen over regels

Maar weet jij wat je moet doen als jij of een huisgenoot contact heeft gehad met een positief geteste persoon? Gelden er voor jou als zorgverlener andere regels dan voor een ander? En mag je zomaar weer door je opdrachtgever aan het werk gezet worden?

Wanneer moet je thuisblijven?

  • Ben je teruggekeerd uit een risicogebied (code oranje/rood)? Dan moet je thuisblijven tot 10 dagen na terugkeer.
  • Heb je een positief geteste huisgenoot? Dan moet je thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact. De positief getest huisgenoot verblijft in isolatie.
  • Ook bij een positief getest nauw contact moet je thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact.
  • En heb je een huisgenoot met klachten die passen bij COVID-19 en koorts of benauwdheid? Dan blijf je in ieder geval thuis totdat de testuitslag van de huisgenoot bekend is.

Echter….

Als het bovengenoemde is gebeurd én je hebt geen klachten, dan kan toch aan jou gevraagd worden om te komen werken. Maar dat kan alleen bij hoge uitzondering als de zorgcontinuïteit in het geding komt. Je bent dan verplicht om tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker met minimaal type II te dragen. En handschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek. Bij voorkeur werk je niet met de meest kwetsbare mensen in een instelling. Dit geldt niet alleen voor zorgverleners in dienst, maar ook voor zzp’ers. Daarnaast is het heel wisselend per opdrachtgever of de persoonlijke beschermingsmiddelen tot jou ter beschikking gesteld worden of dat je er als zzp’er zelf voor moet zorgen. Ben jij het hier niet mee eens, dan kan je het voorleggen aan de bedrijfsarts of aan de GGD.

Dit zegt het RIVM erover.

Zelf kwetsbaar

20% van de Nederlandse bevolking heeft een chronische aandoening en kan daardoor tot de kwetsbare doelgroep behoren. Daar hoor jij misschien ook bij. Het RIVM heeft voor deze groep zorgverleners aandachtspunten op een rijtje gezet. Kort samengevat blijf je gewoon werken, maar kun je vrijgesteld worden van werkzaamheden waarbij blootstelling mogelijk is of wanneer de werkgever niet voldoende bescherming kan geven. Natuurlijk kan jij, als jij als zzp’er werkzaam bent, zelf bepalen of je een opdracht al dan niet aanneemt.

Alles over Covid-19 voor professionals

De richtlijn COVID-19 is speciaal geschreven voor zorgprofessionals. Hierin tref je aan hoe je kunt handelen bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19.

In quarantaine en nu?

Als je zelf geen klachten hebt, heb je nu misschien wel zeeën van tijd. Voor bingewatchen op Netflix bijvoorbeeld, of het huis een grote beurt geven. Maar misschien kan je deze tijd ook nuttig besteden aan het volgen van cursussen. Om je kennis op niveau te houden of te brengen en om je accreditatiepunten of studiepunten te verhogen.

Online leren via Zorgscholing

Via Zorgscholing.nl kan je online workshops, cursussen en e-learningmodules volgen. Kijk maar eens op deze pagina over onze online mogelijkheden. Maar de meest handige cursussen, voor als je in quarantaine zit, zijn de e-learnings. Die kan je namelijk op elk gewenst moment starten. Denk aan basisvaardigheden en verpleegkundig rekenen, of aan een set van modules voorbehouden en risicovolle handelingen. Maar ook een module Zuurstof toedienen en uitzuigen, of stomazorg en darmspoelen. Verder nog de BHV en ACT Zwachtelen en wat dacht je van de module tracheacanule verzorgen? Vooral in deze tijd heel handig om kennis hierover te hebben. Maar er zijn nog veel meer e-learningmodules om te volgen, bekijk onze e-learning pagina maar eens, we hebben er meer dan 100! En ze hebben bijna allemaal studiepunten of accreditatiepunten.

Geen quarantaine, dus geen scholing?

Natuurlijk kan je ook een cursus volgen buiten je normale werkzaamheden. Je hoeft niet in quarantaine te zitten. Je hebt dan zelfs meer keuze. Want onze cursussen gaan gewoon door. Maar wel veilig. Soms digitaal, soms live in kleine groepjes. Je hebt al een e-learning vanaf €17,50. De studiebelasting valt ook reuze mee. Het is natuurlijk afhankelijk van je leertempo, maar je kan al een e-learning volgen vanaf 1 uur!

Dus wat let je? Neem nu alvast een stap naar jouw verdere professionalisering!

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket