Hoe meld ik een incident?

Laatste update 28 maart 2022 om 13:53

Met de ingang van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is het voortaan verplicht om alle incidenten te melden. Hiervoor is een speciale VIM-procedure opgezet. Dit houdt in dat elke zorgverlener werkt met een interne, schriftelijke procedure om incidenten te melden en te bespreken.

Of je nou als zorgverlener voor een zorginstelling werkt of als zelfstandig je dient een procedure te hebben voor incidenten. In deze procedure staat duidelijk uitgelegd hoe jij als zorgverlener omgaat met incidenten, en op welke manier deze worden geregistreerd, besproken en opgevolgd.
Deze procedure, en vooral het opvolgen van deze procedure zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd, en dat is precies wat de essentie van de Wkkgz is. Voor de meeste zorgverleners was dit al bekend terrein en werden deze gegevens al netjes geregistreerd en bijgehouden. Echter is het nu ook verplicht om het direct te melden aan de cliënt wanneer een incident zich voordoet.

Als er incidenten zijn met ernstige schade of zelfs de dood van de cliënt als gevolg, dan dient dit binnen 3 dagen gemeld te worden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Als er twijfel is over de oorzaak van het incident dan mag de huisarts eerst zelf onderzoek doen, dit onderzoek mag maximaal 6 weken duren, als er dan nog steeds geen uitsluitsel is dan moet het incident alsnog gemeld worden.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket