Is de Wkkgz hetzelfde als de Kwaliteitswet zorginstellingen?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:21

De Wkkgz vervangt de kwaliteitswet zorginstellingen en de wet klachtrecht cliënten zorgsector. Met de ingang van de Wkkgz is er een betere en snellere aanpak van klachten.

De beste manier om een klacht op te lossen is vaak via een gesprek tussen een cliënt en zorgaanbieder. Lukt dit niet samen dan kan de cliënt contact opnemen met Stichting Klachtenregeling, indien de zorgaanbieder bij ons, SoloPartners is aangesloten. Met een klachtenfunctionaris is het soms een stuk makkelijker voor een cliënt om zo’n gesprek aan te gaan.
Zorgmedewerkers kunnen nu op een veilige manier incidenten melden, dit zorgt ervoor dat incidenten besproken kunnen worden met collega’s. Doordat alle incidenten besproken worden, wordt er ook veel van geleerd. Door deze ontwikkeling zal de kwaliteit van zorg verbeteren.

Elke zorgaanbieder moet een interne werkwijze hebben om incidenten te registreren en te melden, en ze mogen zelf bepalen op welke manier ze dat doen. De cliënt heeft recht op informatie indien er iets in de zorg is misgegaan. Denk bij een fout bij een operatie of het toegediend krijgen van verkeerde medicijnen. Als er een fout wordt gemaakt moet dit aan de cliënt gemeld worden, en het dient geregistreerd te worden in het cliëntendossier.

Ook de meldplicht is uitgebreid, nu moeten zorgaanbieders melden wanneer zij geweld constateren in de zorgrelatie. En moeten ze het melden wanneer een medewerker is ontslagen vanwege ernstig disfunctioneren.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket