Kan niet voldoen aan de Wkkgz leiden tot een beroepsverbod?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:02

Het nieuwe wetsvoorstel omtrent wet BIG heeft ook gevolgen voor het tuchtrecht. De gevolgen binnen het tuchtrecht betreft een beroepsverbod voor de medische zorg. Dit gaat dan om gedrag dat zodanig ernstig is, dat de rechter beslist dat diegene niet geschikt is om zijn of haar beroep nog uit te oefenen. Vaak is diegene dan over het algemeen niet geschikt om überhaupt nog een zorg gerelateerd beroep uit te oefenen. Denk hierbij aan ernstige zedendelicten, geweldsdelicten of levensdelicten.

Met dit nieuwe wetsvoorstel kan de tuchtrechter een BIG-geregistreerde uit het BIG-register halen. Dat houdt in dat diegene zijn of haar beroep niet meer mag uitoefenen, en ook zijn of haar titel niet meer mag gebruiken. Hij of zij mag dus niet meer zelfstandig opereren of geneesmiddelen voorschrijven. Diegene mag nog wel werken onder het toezicht van een andere BIG-geregistreerde, mits daar geen bezwaar tegen is gemaakt door de rechter.

De inspectie (IGJ) kan je een aanwijzing of bevel opleggen wat kan leiden tot het overdragen van cliënten indien je de eisen van de Wkkgz niet naleeft.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket