Modelovereenkomsten voor zzp’ers in de zorg

Geplaatst op: 14 maart 2018 - Aangepast op: 16 augustus 2019 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

We krijgen vanuit onze leden met regelmaat vragen over hoe het nu staat met de modelovereenkomsten. Alhoewel er nieuwe wetgeving op komst is, geldt de oude situatie nog steeds. De Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) is nog steeds van kracht en de goedgekeurde modelovereenkomsten, die daar onderdeel vanuit maken, dus ook. In dit artikel leggen we je uit hoe je op dit moment het beste om kunt gaan met modelovereenkomsten en de wet DBA.

Waar zijn de modelovereenkomsten voor bedoeld?

Modelovereenkomsten zijn bedoeld om werkgeverschap te voorkomen. Alhoewel opdrachtgevers het soms verkopen alsof modelovereenkomsten noodzakelijk zijn voor zzp’ers en ermee gewerkt moet worden, is dat niet het geval. Modelovereenkomsten zijn bedoeld voor opdrachtgevers die geen werkgever willen zijn. Zij maken om die reden gebruik van deze contracten. De zzp’er zelf mag zonder overeenkomst, een eigen overeenkomst, een niet goedgekeurde overeenkomst of met een modelovereenkomst aan de slag. Uiteraard raden wij aan om vooral, wel, iets vast te leggen tussen de opdrachtgever en jouzelf. Maar hier is geen modelovereenkomst voor noodzakelijk. Sterker nog, de zzp’er behoudt ook met een modelovereenkomst zijn of haar risico’s.

Waar vind ik modelovereenkomsten?

Goedgekeurde modelovereenkomsten vind je deels terug op de site van de Belastingdienst. Alleen als opdrachtgevers of andere organisaties hun goedgekeurde modelovereenkomst wíllen delen, plaatst de Belastingdienst deze op hun site. Het kan dus zijn dat je geconfronteerd wordt met een modelovereenkomst die je niet terug vindt op de site van de Belastingdienst. Goedgekeurd of niet goedgekeurd; het maakt voor de zzp’er in wezen niet zoveel uit. Je dient vanuit je eigen perspectief zelfstandig te werken en een dienstverband te voorkomen. Dat was al zo met de VAR, dat is zo met de modelovereenkomsten. En zal straks ook zo zijn met een verklaring voor opdrachtgeverschap. Het is dus van belang dat je zo’n overeenkomst goed doorleest en weet waarvoor je tekent.

Waar moet ik op letten als ik een modelovereenkomst lees?

Een dienstverband voorkomen doe je in de praktijk op twee manieren. Enerzijds kun je gaan voor het principe van ‘vrije vervanging’. Dit principe stelt dat jij als ondernemer zelf mag bepalen wie je naar jouw opdracht stuurt. Dat kan dus ook iemand anders dan jijzelf zijn. Iemand in een dienstverband kan dat niet, dus vanuit dat perspectief is iemand die zich vrij kan laten vervangen te kwalificeren als ‘niet in loondienst’. Anderzijds kun je ook kiezen voor een stellingname dat je ‘geen sturing’ ontvangt van de opdrachtgever. Je klaart de klus op een wijze waarin je geen leiding ontvangt, omdat jij tenslotte de specialist bent die de klus komt klaren. Als je één van de twee zaken in voldoende mate aan kunt tonen, dan ben je vrij gepleit van een dienstverband.

Als je modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst opent, dan zie je geel gearceerde passages. Dit zijn voor de Belastingdienst belangrijke onderdelen van de modelovereenkomst en gaan in op de bovenstaande twee punten; vrije vervanging en sturing.

Als ik werk met modelovereenkomsten, ben ik dan ondernemer?

Nee. Modelovereenkomsten zeggen niets over jouw status als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, ofwel zzp’erschap. Het één (voorkomen werkgeverschap), heeft niets met het ander (jouw ondernemerschap) te maken. We merken dat zowel opdrachtgevers als zzp’ers dit verwarrend vinden, maar het is toch echt zo dat het werken met modelovereenkomsten jou niet veilig stelt als ondernemer. Je kunt nooit vooraf weten of je ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting en daar heeft de wet DBA niets aan veranderd. Een modelovereenkomst stelt alleen de opdrachtgever veilig, mits er precies volgens de modelovereenkomst gewerkt wordt.

Hoe nu verder?

De handhaving van modelovereenkomsten is opgeschort tot 1-7-2018. Wij verwachten dat in de aanloop naar een nieuwe wet, de handhaving nog wat langer uitgesteld zal worden. Let op; dit is handhaving richting opdrachtgevers. Opdrachtgevers beloven namelijk dat zij geen werkgever zijn en tekenen daarvoor via de modelovereenkomst. De Belastingdienst mag hierop controleren, als de handhaving straks van kracht wordt.

We krijgen signalen van leden dat opdrachtgevers zich zorgen maken over de onduidelijkheid rondom de modelovereenkomsten. Het gevolg daarvan is dat opdrachtgevers soms afzien van de inzet van zzp’ers. Dat is onnodig. Opdrachtgevers kunnen zzp’ers inzetten met behulp van modelovereenkomsten en dat blijft zo totdat en misschien ook wel nadat nieuwe wetgeving van kracht wordt. Het werken met een goedgekeurde modelovereenkomst is overigens niet verplicht voor opdrachtgevers. Een eigen overeenkomst kan ook prima dienst doen om werkgeverschap te voorkomen, mits deze goed in elkaar zit. Als zzp’er dien je vooral goed op te letten of jij jouw ondernemerscriteria haalt en – als je ervoor hebt getekend – je houdt aan de (model)overeenkomsten met jouw opdrachtgevers.

SoloPartners volgt de ontwikkelingen rondom de opvolger van de wet DBA op de voet. Meld je nu aan voor een lidmaatschap >>

Dit artikel delen