Zelfstandigenaftrek en wet DBA

Laatste update 25 juli 2019 om 13:07

Onder de Wet Openbaarheid van Bestuur is de Belastingdienst geforceerd om een interne memo vrij te geven die ingaat op hoe zij omgaan met zzp’ers en de wet DBA. Hierin wordt beschreven dat als een zzp’er toch in een dienstverband met een opdrachtgever blijkt te zitten tijdens deze periode van uitstel van handhaving, hij of zij de faciliteiten voor de Inkomstenbelasting (zelfstandigenaftrek en MKB vrijstelling) kwijt kan raken.

Wat wisten we al?

De wet DBA biedt via goedgekeurde Modelovereenkomsten de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers vrijgesteld zijn van werkgeverschap. Alhoewel deze modelovereenkomsten niet verplicht zijn, worden ze inmiddels wel veelvuldig gebruikt. Als opdrachtgever en opdrachtnemer zich houden aan deze modelovereenkomst, dan is er in principe geen sprake van een dienstverband. Het actief opzoeken van opdrachtgevers door de Belastingdienst, om te beoordelen of zij zich houden aan die modelovereenkomsten, is uitgesteld tot 1 juli 2018. Opdrachtgevers krijgen tot die tijd geen naheffingen of boetes, tenzij er sprake is van een ‘kwaadwillende’ opdrachtgever. Ook aan de kant van zzp’ers worden er geen naheffingen of boetes uitgedeeld. Het idee dat nu leefde is dat je je eigenlijk tot 1 juli 2018 geen zorgen hoeven te maken. Zowel zzp’ers als opdrachtgevers niet.

Wat is nieuw?

De interne memo van de Belastingdienst laat zien dat zzp’ers wel degelijk negatieve financiële consequenties kunnen ervaren tijdens deze periode van niet-handhaven. Mocht namelijk blijken dat de zzp’er op dit moment een (onbedoeld) dienstverband heeft met zijn opdrachtgever (bij het aannemen van werk) of zijn intermediair (bij tussenkomst naar werk), dan raakt de zzp’er zijn IB faciliteiten kwijt. Nee, geen formele naheffingen of boetes, maar wel het moeten terugbetalen van voordelen zoals de zelfstandigen aftrek en MKB vrijstelling. Wat voor veel zzp’ers uiteraard wel voelt als een boete.

Zelfstandigenaftrek en MKB vrijstelling

Anders gezegd kun je bij constatering van een dienstverband door de Belastingdienst, omgelabeld worden van ‘IB-ondernemer’ naar ‘Resultaatgenieter’. Dat betekent dat je jouw omzet mag behouden. Ook mag je kosten aftrekken en krijg je geen boetes tot 1 juli 2018. Maar je hebt geen recht op zelfstandigenaftrek en MKB vrijstelling. Als je die wel hebt gekregen, dien je deze terug te betalen. Zo’n situatie kan oplopen tot vele duizenden euro’s op jaarbasis.

Wat betekent dit voor jou?

Het voorkomen van een dienstverband is en blijft een heel belangrijk onderwerp. Ook tijdens deze periode, waarin de Belastingdienst niet actief handhaaft, betekent dat niet dat je niet meer hoeft op te letten. De wijze waarop jij je als zzp’er verhoudt tot jouw opdrachtgever en intermediair, blijft je eigen verantwoordelijkheid. Als je werkt met een modelovereenkomst, is het van groot belang dat de opdrachtgever zich in de praktijk houdt aan datgene wat op papier staat. Als je werkt met een intermediair is het van groot belang dat jij je zelfstandigheid voldoende op orde hebt. En voorkomt dat jouw werkzaamheden toch binnen een dienstverband plaats vinden. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je ondernemer-af bent voor dat jaar. En dat je de kortingen die je hebt gekregen terug moet betalen.

SoloPartners volgt de ontwikkelingen binnen de wet DBA op de voet en houdt haar leden op de hoogte. Steun ons en word lid >>

Voor de meest recente ontwikkelingen kijk in onze kennisbank.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket