Palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie

palliatief

Laatste update 5 juli 2021 om 15:28

 Zorgscholing, partner van SoloPartners, heeft een passie voor goede zorg. Kwaliteit en een eerlijke prijs vinden wij heel belangrijk. Voor zowel de cursist als de docent. En net zoals SoloPartners handelen we vanuit de belangen van de zorgprofessional.

Zorgscholing heeft een compleet en kwalitatief goed scholingsaanbod voor zorginstellingen, zzp’ers en andere professionals die onder de Wkkgz vallen.

Palliatieve zorg

In deze nieuwsbrief willen we het graag hebben over palliatieve zorg. Palliatieve zorg is gericht op verzachting of verlichting van het lijden gedurende de laatste levensfase. Voor iemand die niet meer zal kunnen genezen van zijn of haar ziekte.

Goede palliatieve zorg is gericht op een zo hoog mogelijke kwaliteit van iemands leven met een waardige afronding daarvan. Deze zorg omvat ook het verhelpen van problemen die kunnen ontstaan op het sociale, psychologische of spirituele vlak.

Werken in de palliatieve zorg

Werken in de palliatieve zorg kan soms heel zwaar zijn. Maar er zitten ook hele mooie en waardevolle momenten tussen. En het geeft voldoening als je merkt dat mede door jouw toedoen iemand het leven op een goede manier kan loslaten.

Er is sinds het ontstaan van de palliatieve zorg, zo’n 25 jaar geleden, veel veranderd. Naast het vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld hospices zijn er ook veel professionals werkzaam in de palliatieve zorg. Waar thuis sterven vroeger geen optie was, kan dat tegenwoordig wel. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld dat er altijd iemand aanwezig moet zijn. Daarom wordt palliatieve zorg vaak als nachtzorg of 24-uurs zorg gegeven.

Palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie

Op het moment dat iemand uit is behandeld kan er met palliatieve zorg worden gestart. Dat wil niet zeggen dat iemand stervend is. De palliatieve zorg kan maanden, of zelfs jaren gegeven worden.

Palliatieve sedatie kan pas in de laatste 14 dagen van iemands leven gegeven worden. Het lijden wordt verlicht door middel van verlaging van het bewustzijn. De patiënt wordt in slaap gebracht. Het doel is verlichting van het lijden.

Het doel van euthanasie is echter het opheffen van het lijden door actieve levensbeëindiging. Daar zit dus een groot verschil tussen.

Luisteren en praten

Niet iedereen heeft van nature de gave van goed luisteren. Maar dat kan je wel leren. Het luisteren is van groot belang bij een (palliatieve) cliënt. Want wat zégt jouw cliënt eigenlijk? Heb je het wel goed begrepen? Zorgscholing heeft een eendaagse training waarin je met vertrouwen en vanuit verbinding leert wat de ander bedoelt te zeggen. Eigenlijk is deze training voor iedereen geschikt die beter wil leren luisteren en daar praktische handvatten over wil krijgen.

En dan wordt er van je verwacht dat je in gesprek gaat met ongeneeslijk zieke mensen. Over het naderend levenseinde. Hoe doe je dat? Hoe begin je? Wanneer is het juiste moment? Waarover praat je? Op deze en meer vragen krijg je antwoord in de cursus Ik weet niet wat ik zeggen moet. Je krijgt in deze cursus handvatten die je helpen het gesprek te voeren en wat er bij komt kijken.

Angst en rusteloosheid

In de laatste levensfase kunnen mensen heel angstig zijn. Angst voor het stervensproces en angst voor de dood. Je kan je dan als zorgverlener daarbij heel erg machteloos voelen. Ook daar hebben wij trainingen voor. Denk bijvoorbeeld aan de volgende cursussen: Rust brengen in de laatste levensfase op een natuurlijke manier, minder angst en pijn door ontspanningstechnieken en deze cursus wordt online gegeven, rust creëren met hypnose technieken in de laatste levensfase.

Palliatieve sedatie

Op het gebied van palliatieve sedatie hebben we ook diverse cursussen en trainingen. Deze online workshop bijvoorbeeld: euthanasie en palliatieve sedatie. Of de online cursus Palliatieve Sedatie waarbij je 3 accreditatiepunten bij V&VN krijgt.

En dan is dit nog maar een greep uit de mogelijke opleidingen.

En nog veel meer

We kunnen ze natuurlijk allemaal opnoemen, maar je kan het beste zelf even kijken of er in ons aanbod iets voor je bij zit.

Maar we willen echter wel nog deze cursus over de Palliatieve zorg uitlichten.

Met deze uitgebreide cursus over de palliatieve zorg kan je 24 accreditatiepunten verdienen én 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN. In 6 modules leer je  jezelf kennen, symptomen signaleren in de palliatieve fase, besluit vormen rond het levenseinde, dementie, communicatie en spirituele zorg. Een must voor als je je verder wilt verdiepen in palliatieve zorg.

Geïnteresseerd in al onze trainingen, workshops en cursussen op het gebied van palliatieve zorg? Bekijk dan eens onze overzichtspagina. We hebben een aantal workshops en cursussen ook online, zodat je in deze tijd daar alvast mee aan de slag kunt.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket