Wkkgz, voor wie?

Kwaliteitswet Wkkgz, voldoe jij er aan?

Laatste update 14 april 2023 om 11:45

Veel zelfstandige zorgverleners vragen zich af of ze aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) moeten voldoen. Dit artikel gaat jou, als zzp’er in de zorg, zicht geven op deze wetgeving en of deze op jou van toepassing is.

Uitgangspunt alle zorgaanbieders

In de basis geldt de kwaliteitswet Wkkgz voor alle zorgaanbieders. Tenzij je alleen zorg verleent die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp (Jeugdwet). Je moet als zzp’er (waarschijnlijk) voldoen aan de Wkkgz wanneer jij zorg verleent in bijvoorbeeld onderstaande sectoren:

  • Medische zorg
  • Psychische zorg
  • Complementaire zorg
  • Cosmetische zorg
  • Alternatieve zorg

Verleen jij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan valt alléén de zorg die je verleent vanuit de Wlz onder de Wkkgz. Verleen je dus zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet, dan zijn er vanuit die wetgevingen eisen waaraan je invulling moet geven.

Uitzonderingen

De Rijksoverheid heeft een lijst met uitzonderingen opgesteld. Over het algemeen kun je zeggen dat wanneer een cliënt geen risico loopt op psychische of fysieke schade aan de gezondheid, de kans groot is dat die handeling is opgenomen in de uitzonderingenlijst. Je hoeft dan niet aan de verplichtingen uit de Wkkgz te voldoen.

Het kan voorkomen dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) onder een SBI-code die stelt dat jij onder deze wetgeving valt. Maak je gebruik van een SBI-code waarbij je dient te voldoen aan de eisen van de Wkkgz maar val je onder de uitzondering? Dan is het van belang dat je in een document beargumenteert waarom jij niet hoeft te voldoen aan de Wkkgz. Bij controle kun jij dit document dan direct tonen.

De uitzonderingenlijst vind je in de volgende brochure: Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?

Controleer of jouw SBI-code valt onder de Wkkgz

Mocht je na het lezen van dit artikel nog twijfelen of je dient te voldoen aan de verplichtingen van de Wkkgz? Je kunt het eenvoudig checken met onze zelftest. Hier kun je als zzp’er in de zorg controleren of jouw opgegeven SBI-code(s) vallen onder deze wetgeving.

Heb jij behoefte om met ons het gesprek aan te gaan over deze wetgeving? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Ik val onder de kwaliteitswet Wkkgz, wat nu?

Lees ons artikel: De eisen van de Wkkgz. Hier proberen we je concreet advies te geven over hoe je een kwaliteitssysteem kunt opzetten.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket