Vereist de Wmcz dezelfde eisen als de Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:18

Nee, de WMCZ stelt andere eisen als de Wkkgz. Eind december 2017 heeft het kabinet het wetsvoorstel ‘’Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018’’ (Wmcz 2018) ingediend. Dit is een vervanging van de voorgaande wet Wmcz. De nieuwe wet versterkt de positie van cliëntenraden.

Wat is nou het verband met de Wkkgz? Nou, voorheen was het zo dat de Wmcz beperkt was tot enkel collectief gefinancierde zorgaanbieders, sinds 2018 is het zo dat de wet geldt voor alle zorgaanbieders die moeten voldoen aan de Wkkgz. Hierdoor is de reikwijdte een heel stuk breder. De Wkkgz en daarmee dus ook de Wmcz gelden niet voor zorgaanbieders die ondersteuning bieden aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp (Jeugdwet).

Ook al is de reikwijdte van de Wmcz breder geworden, toch blijven de kleine zorgaanbieders en zzp’ers buiten schot.
De Wmcz geldt namelijk alleen bij instellingen waar meer dan tien natuurlijke personen zorg aanbieden.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket