Waarom is de Wkkgz ontstaan?

Laatste update 4 mei 2021 om 09:39

De Wkkgz is ontstaan vanuit de oude Wcz en de kwaliteitswet instellingen. Onder deze wet vielen niet de solistisch werkende zorgverleners. Daarvoor was er weer een andere wet BIG om de kwaliteit van hun werk te waarborgen.

Het verschil tussen die twee was dat de solistisch werkende zorgverleners geen jaarverslag hoefde in te dienen en de instellingen wel. Met de nieuwe Wkkgz zijn deze branches samengevoegd. Dat houdt in dat zowel de solistisch werkende zorgverlener als de grote instellingen moeten voldoen aan dezelfde Wet. Zo kan de kwaliteit van zorg in alle branches verbeterd worden.

Met de ingang van de Wkkgz is ook het indienen van een klacht, en de afhandeling ervan een stuk makkelijker geworden. Voorheen kon de cliënt alleen in hoger beroep gaan bij een rechter. Nu is er naast een onafhankelijke klachtenfunctionaris ook een geschilleninstantie verplicht. Een geschilleninstantie is er voor de cliënt wanneer hij of zij er met de klachtenfunctionaris en de zorgverlener niet uit is gekomen. Een geschilleninstantie is bevoegd om een bindende uitspraak te doen. Ook mogen zij boetes opleggen oplopend tot €25.000,-.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket