Vergewisplicht: Wat betekent het in de Wkkgz?

vergewisplicht

Laatste update 30 november 2021 om 16:16

Als jij als ondernemer in de zorg wil samenwerken met een andere ondernemer in de zorg, is het verplicht om te controleren of hij of zij geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. De vergewisplicht houdt in dat jij onderzoek moet doen naar het arbeidsverleden van degene waarmee jij de samenwerking op dat moment aangaat. Deze samenwerking is van belang omdat het voor kan komen dat je eens ziek bent, dan dien je vervanging te regelen.

Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen naar het arbeidsverleden van de andere ondernemer. Je kan bijvoorbeeld navraag doen bij eerdere werkgevers of andere ondernemers. Ook zijn er verschillende registers die je erop kunt naslaan. Zoals het BIG-register, het waarschuwingsregister zorg en welzijn of je kunt navraag doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd(IGJ). Ook is het gebruikelijk om een VOG te vragen.

Alleen het onderzoek doen is echter niet voldoende, je moet volgens de vergewisplicht ook kunnen aantonen dat je dat onderzoek hebt gedaan en hoe je dat hebt gedaan. Dat doe je door je onderzoek(sresultaten) en conclusies te documenteren.

Wees je bewust dat bepaalde vormen van samenwerken kunnen leiden tot andere wetgeving. Lees hier meer over in dit artikel.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket