Vergewisplicht – een eis vanuit de Wkkgz

vergewisplicht

Laatste update 25 januari 2024 om 16:32

Wat heb jij geregeld als je ziek wordt of plotseling verhinderd bent? Als het goed is heb jij één of meerdere beroepsgenoten in je netwerk zitten die je kan bellen om een dienst over te nemen. Dat is niet iets wat je last-minute kunt regelen. Je bent namelijk volgens de Wkkgz verplicht om te controleren of jouw vervanger geschikt is om de betreffende zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht; de plicht om jezelf ervan te gewissen/overtuigen dat jouw waarnemer bevoegd en bekwaam is. 

De vergewisplicht is een onderdeel van jouw kwaliteitssysteem. Ons advies is dan ook om in je kwaliteitssysteem op te nemen wat jouw uitgangspunten zijn als je jezelf laat vervangen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te onderzoeken of iemand geschikt is om je te vervangen. Dit doe je ook omdat jij verantwoordelijk bent voor de zorg die zij leveren voor jou.

De vergewisplicht geldt niet als het om vrijwilligers of mantelzorgers gaat.

Hoe kun je onderzoek doen?

Je bepaalt zelf welke bronnen je voor het onderzoek gebruikt. Ga bijvoorbeeld het arbeidsverleden na door voormalige opdrachtgevers en collega’s te bellen en te vragen naar hun ervaringen. Vraag naar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). En vraag naar diploma’s of certificaten die nodig zijn om de zorg over te nemen. Ook kun je navraag doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Welzijn (IGJ).
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verpleegkundige? Dan zou je het Kwaliteitsregister V&VN kunnen raadplegen. Is de wet BIG van toepassing? Check dan het BIG-register.

Zoals je merkt, kun je verschillende onderzoeken doen en ben je hier vrij in. Het is aan jou, als zorg-zzp’er, om goed te onderzoeken wat jij nodig acht om een goede ‘mogelijke’ vervanger te vinden. Jij bent hier volgens de vergewisplicht toe verplicht!

Leg het vast

Zorg dat je dit onderzoek naar ‘jouw mogelijke vervanger’ vastlegt en bewaar dit in je administratie. Het is wettelijk verplicht in de Wkkgz dat je kunt aantonen dat je onderzoek hebt gedaan. En dat je aan de hand van die bevindingen hebt besloten om je te laten vervangen door deze persoon.

Benieuwd naar meer tips omtrent de overeenkomst die je dient op te stellen met een andere zzp’er? Lees hier meer>>

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket