Wat betekent de vergewisplicht in de Wkkgz?

Geplaatst op: 11 januari 2019 - Aangepast op: 2 juni 2020 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

Als jij als ondernemer in de zorg wil samenwerken met een andere ondernemer in de zorg, is het verplicht om te controleren of hij of zij geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. Dit houdt in dat jij onderzoek moet doen naar het arbeidsverleden. Deze samenwerking is van belang omdat het voor kan komen dat je eens ziek bent, dan dien je vervanging te regelen.

Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen naar het arbeidsverleden van de andere ondernemer. Je kan bijvoorbeeld navraag doen bij eerdere werkgevers of andere ondernemers. Ook zijn er verschillende registers die je erop kunt naslaan. Zoals het BIG-register, het waarschuwingsregister zorg en welzijn of je kunt navraag doen bij de inspectie gezondheidszorg en jeugd. Ook is het gebruikelijk om een VOG te vragen.

Alleen het onderzoek doen is echter niet voldoende, je moet ook kunnen aantonen dat je dat onderzoek hebt gedaan en hoe je dat hebt gedaan. Dat doe je door je onderzoek(sresultaten) en conclusies te documenteren.

Dit artikel delen