Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadLaatste update 15 maart 2019 om 14:02
Verzekeringen, niet het meest favoriete onderwerp van zzp’ers in de zorg hebben wij gemerkt. Echter is het belangrijk dat je goed nadenkt over welke risico’s je dagelijks loopt. Inzicht krijgen in welke risico’s je niet zelf kan en wil dragen is belangrijk. In dit artikel proberen wij je te helpen om dit inzicht te verkrijgen.
Waar gewerkt wordt ontstaan af en toe problemen en klachten. De meeste ondernemers zullen er alles aan doen om die problemen en klachten zo snel mogelijk naar tevredenheid op te lossen, maar soms is dat niet mogelijk of soms is de tegenpartij onredelijk. En het is de meeste ondernemers wel eens overkomen… een opdrachtgever weigert de nota te betalen of vordert deze terug na controle. Wat doe je?
In bovenstaande gevallen kan het handig zijn om deskundige juridische bijstand in te kunnen schakelen. Aangezien de kosten van juristen en -indien nodig- advocaten flink op kunnen lopen, is een rechtsbijstandsverzekering handig. Ook hier geldt dat de eventuele privé rechtsbijstandsverzekering geen zakelijke schade dekt.
Tip: wat veel zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen wel doen is voor een laag bedrag ook jouw privé (gezins)rechtsbijstand meeverzekeren. Dit kan je veel geld besparen.
Als ondernemer heb je geen werkgever en geen overheidsvangnet om op terug te vallen bij zeer langdurige ziekte. Alleen vertrouwen op het inkomen van je partner of de bijstand is vaak niet genoeg.
Arbeidsongeschiktheid verzekeren is duur, maar dat komt doordat het risico en de kosten hoog zijn. Laat je daarom in ieder geval goed informeren over de mogelijkheden en kosten en bespreek dit ook met je eventuele levenspartner: hij of zij heeft er net zoveel belang bij om hier een goede en vooral bewuste keuze in te maken.
Tip: het risico van kortdurende arbeidsongeschiktheid (tot 6 maanden) is iets waar je voor kunt sparen. Je kunt ook samen sparen via een Broodfonds: dan kun je tot 24 maanden arbeidsongeschiktheid zelf opvangen. Als je dit dan combineert met een goede basis arbeidsongeschiktheidsverzekering met een lange wachttijd van 24 maanden ben je veel goedkoper uit.
Heb je partner en/of kinderen? Bekijk dan ook wat de gevolgen zijn als jij er onverhoopt niet meer bent. Een overlijdensuitkering voor de hypotheek verlaagt wel de woonlasten, maar je kunt er niet van eten. Een aanvullende overlijdensdekking is dan wel zo fijn.
Tip: Ook dit is iets om met je partner te bespreken, en met jullie financieel adviseur.
Heb jij duidelijk welke risico’s je zelf wilt/kunt dragen en dus welke risico’s je wilt afdekken? Als je opzoek gaat naar passende verzekeringen let dan op de voorwaarden gericht op de risico’s die jij nu op je lijstje hebt staan om af te dekken.
Verzekeringen zijn geen wondermiddel. Het is papier met veel lettertjes. Belangrijkste is dat jij begrijpt wat een verzekering wel en niet doet en dat je daarmee een bewuste keuze maakt om iets wel of niet te verzekeren.
Snap je de verzekering toch niet of snapt de verzekeraar of adviseur jou niet? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere partij die het wel kan uitleggen.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info