Laatste update 4 mei 2021 om 10:39

De nieuwe kwaliteitswet Wkkgz is per 1-1-2016 ingegaan en voor het eerst hebben zzp’ers in de zorg daar een eigen plek gekregen. Daarmee zijn de eisen die gesteld worden aan zzp’ers behoorlijk toegenomen. Nadat we enige tijd terug kenbaar hebben gemaakt wanneer je onder de Wkkgz valt, is er afgelopen week een belangrijk stuk toegevoegd aan de beschikbare informatie. De Wkkgz folder voor zzp’ers in de zorg is door het ministerie van VWS gepubliceerd. 

Waarom een Wkkgz folder?

Kortgezegd komt het erop neer dat de zzp’er in de zorg actief aan de gang zal moeten met de eisen die voortvloeien uit de kwaliteitswet Wkkgz. Eigenlijk is dat sinds 1 januari 2016 toen de wet van kracht werd al zo. Om iedereen te voorzien van de juiste informatie over wat je op orde moet hebben, is er een folder gepubliceerd.

Je bent als zzp’er ingeschreven bij de KvK als zelfstandige zorgverlener en dat betekent nogal wat. Je hebt te maken met kwetsbare cliënten, klanten, bewoners, patiënten, of hoe je ze ook maar wil noemen. De afhankelijkheid die gepaard gaat met het verlenen van zorg, moet op een aantal wijzes geborgd zijn. Het is daarbij niet voldoende om te stellen dat je er met een KvK inschrijving, een abonnement op een klachtenregeling en je diploma wel bent. Zorg verlenen is iets dat voortdurend aan persoonlijke reflectie, verbetering en transparantie onderhevig moet zijn. En oh ja, goed administreren hoort daar ook bij. Wat dat betekent, lees je in de ‘handreiking voor zzp’ers’ die ingaat op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg.

Waar kan ik de Wkkgz folder vinden?

Hij is op 8 augustus 2017 online komen te staan en de directe download link vind je hier

Wat valt op?

Ons advies is uiteraard dat je goed gaat zitten voor deze 13 pagina’s tekst. We durven wel te stellen dat dit het belangrijkste document voor zzp’ers in de zorg is van de afgelopen tijd. De handreiking maakt de eisen concreet en laat zien hoe breed je aan de slag zal moeten om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Voor veel zzp’ers luidt deze Wkkgz folder een nieuwe periode in, waar zij naast het uitvoeren van opdrachten ook ruimte zullen moeten maken voor het uitwerken van deze eisen. Voldoen aan registratie vereisten, continu leren en verbeteren, jouw opdrachtgevers op een goede wijze informeren, actief met klachten aan de gang gaan en de rol van bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg; het zijn belangrijke items die jouw praktijk raken.

Hoe nu verder?

  • Allereerst: jij bent zelf aan zet. Je bent zelfstandig ondernemer en het is misschien niet een heel leuke boodschap om te horen dat je een aantal zaken op orde moet krijgen; het wil wel zeggen dat je een serieus beroep uitoefent en daarin ook serieus genomen wordt. Hoe jij wil voldoen aan de Wkkgz wet- en regelgeving is aan jou. Onze eerste suggestie is om de Wkkgz folder te lezen en te bedenken waar jij zelf behoefte aan hebt. Wat kun je zelf? Wat kun je samen met directe collega’s? Wil je ondersteund worden? Waarin wil je ondersteund worden?
  • Solopartners ziet het als haar taak om de Wkkgz eisen voor de kwaliteitsleden op orde te maken. Je kunt er dus voor kiezen om de Wkkgz eisen samen met Solopartners te ontwikkelen, als je kiest voor het kwaliteitspakket. Als basislid kan je uiteraard kiezen voor een upgrade. Dat doe je binnen de online omgeving. Inmiddels is de expertise aangetrokken om de aankomende maanden de Wkkgz eisen op orde te krijgen. Die ontwikkeling zul je tot stand zien komen binnen de online omgeving voor onze kwaliteitsleden.
  • Het HKZ keurmerk voor Verzorging & Verpleging (V&V) zzp’ers is op komst. In dat keurmerk zijn de Wkkgz eisen opgenomen. Het keurmerk behalen kan naar verwachting vanaf het laatste kwartaal van dit jaar en daarmee kun je dus automatisch ook je Wkkgz eisen op orde krijgen. Via dit onafhankelijke keurmerk kun je dus straks ook kiezen voor een persoonlijk certificaat. Solopartners is betrokken bij de ontwikkeling van dit keurmerk.
  • Blijf Solopartners volgen! We proberen aan te sluiten bij de wensen van onze leden. We publiceren actualiteiten, nieuws en wetenswaardigheden over zzp’erschap in de zorg. Daar zal dit onderwerp ook zeker bij horen. Volg ons via Linkedin, Twitter en/of Facebook zodat je niets hoeft te missen.

Solopartners. Je staat er niet alleen voor.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket