Wkkgz, wat verandert er?

Laatste update 12 november 2021 om 15:59

Voorheen was er de wet BIG, de kwaliteitswet zorginstellingen, en de Wkcz. Toen kwam er een tussenstap de Wcz, maar die werd na forse kritiek meteen ingetrokken door de regering.

Een van de verschillen met de oude wetten en de Wkkgz is de reikwijdte. Onder de Wkkgz vallen namelijk alle zorgaanbieders, zowel instellingen als solistisch werkende zorgverleners. Maar ook zorgverleners die niet geregistreerd zijn, die andere zorg verlenen op het gebied van de individuele gezondheidszorg vallen onder de Wkkgz. Denk hierbij aan zorgverleners in de alternatieve zorg maar ook schoonheidsspecialisten die cosmetische behandelingen aanbieden.
Met de komst van de Wkkgz is ook de afhandeling van klachten veranderd. Voorheen kon een cliënt alleen een claim indienen via de civiele rechter, nu is daarvoor een geschilleninstantie opgezet. Dit zorgt ervoor dat de drempel om een klacht in te dienen een stuk lager is. Ook worden klachten op deze manier veel sneller opgelost, vaak worden de meeste klachten al opgelost met een klachtenfunctionaris. Voor een volledig overzicht van alle veranderingen en eisen omtrent de Wkkgz kun je hier onze whitepaper downloaden.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket