Laatste update 5 juli 2021 om 15:34

Soorten wonden

Wonden kunnen diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn schaaf-, snij-, scheur- en bijtwonden. Daarnaast heb je ook wonden veroorzaakt door een operatie, decubitus, of wonden veroorzaakt door suikerziekte. Wondzorg kan dan zeer gecompliceerd worden.

Kwaliteitsstandaard

Naar schatting zijn er jaarlijks 500.000 wondzorgpatiënten in Nederland met een complexe wond. Zij worden dagelijks behandeld, soms zelfs meerdere keren per dag. Vóór 2018 gebeurde dit door verschillende zorgverleners die vaak los van elkaar werkten met ieder hun eigen handelswijze. Hierdoor genazen niet alle wonden naar wens. Dat was Robbert Meerwaldt, vaatchirurg in het MST Wond Expertise Centrum, een doorn in het oog. In 2018 heeft hij samen met een expertise team een kwaliteitsstandaard organisatie van wondzorg voor patiënten met een complexe wondgenezing opgesteld. In deze standaard wordt zoveel mogelijk de aanwezige kennis op het gebied van wondzorg verenigd in een expertteam bestaande uit zorgverleners uit de eerste en tweede lijn.

Kosten van wondzorg

De kosten van complexe wondzorg zijn aanzienlijk. Een schatting volgens een rapport van Capgemini laat zien dat de kosten 2 tot 3% van de totale zorguitgaven van een westers land bedraagt. Daarom streven de overheid en de verzekeraars er naar om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Daardoor kan de gemiddelde genezingsduur verkort worden, is er een afname wond-gerelateerde uren van de wijkverpleging, is er een afname van doorverwijzingen naar het ziekenhuis en een afname in het gebruik van verbandmaterialen. Dat resulteert in een kostenvermindering.

De juiste zorg op de juiste plaats op de juiste tijd

De kwaliteitsstandaard en het kostenplaatje, tezamen met de verwachte groei van wondzorgpatiënten, geven de noodzaak aan om de wondzorg goed te organiseren en coördineren. Dat houdt in dat op alle niveaus, eerstelijns en tweedelijns, men op de hoogte moet zijn van de nieuwste protocollen. En dat men over actuele kennis en kunde moet beschikken op het gebied van wondzorg. Dus met een half miljoen wondzorgpatiënten wordt het steeds lastiger om zulke patiënten niet tegen te komen.

Goed voorbereid en opgeleid in de wondzorg

De gevolgen van niet goed toegepaste wondverzorging kunnen ernstig zijn. En bij levensbedreigende wonden, kan een amputatie onvermijdelijk zijn of zelfs overlijden tot gevolg hebben. Hoe zorg jij ervoor dat je goed voorbereid bent en voldoet aan de gestelde eisen? Als je maar enigszins twijfelt bij een van de volgende vragen, dan is een bijscholing misschien wel een juiste beslissing.

Weet jij wat de allerlaatste zienswijzen zijn op het gebied van:

  • het stoppen van bloedverlies,
  • het verkleinen van het infectierisico,
  • het verwijderen van dood weefsel of
  • fixatie van het bereikte resultaat?

Of weet jij wat je moet doen om wondinfecties na een operatie te voorkomen? En wat dacht je van het voorkomen, herkennen en behandelen van decubitus? Beschik jij over de laatste kennis? Zorgscholing heeft laagdrempelige cursussen die je in geen tijd weer helemaal up-to-date brengen. Na deze cursussen kan je zonder problemen bovenstaande vragen positief beantwoorden, en nog veel meer. Een idee krijgen van de cursussen die we op het gebied van wondzorg geven?

Kennistekort op het gebied van compressietechnieken?

Een beetje in het verlengde van de wondzorg, liggen de compressietechnieken. Vorige maand heeft Nursing.nl een artikel gepubliceerd waarin ze stellen dat er een flink kennistekort is op het gebied van compressietechnieken. Zorgscholing heeft daar ook cursussen voor. Soms ook in combinatie met een wondzorg cursus. Zo sla je dus meteen 2 vliegen in een klap! Neem ook eens een kijkje bij onze zwachtelcursussen.

Ontwikkelingen in de wondzorg

Handige apps.

Er verschijnen steeds meer handige apps over wondzorg die je verder helpen. Op de website van Zorg voor Beter tref je er al een drietal aan.

Madentherapie als wondzorg?

Met een steeds grotere resistentie tegen antibiotica wordt er gezocht naar alternatieven. Oude methodes worden weer uit de kast getrokken. Zo ook de al duizenden jaren oude madentherapie. Het zal voor heel wat patiënten slikken zijn om zo’n theezakje met krioelende maden op je wond gelegd te krijgen….

Dit artikel is geschreven door: Zorgscholing. Wij zijn al jaren partner van SoloPartners en vinden elkaar op het thema ‘kwaliteit’ en delen een ideaal; beiden willen we de zorg steeds beter maken. Kennis en kunde zijn daarbij onmisbaar. Wíj helpen je graag om jouw kennis en kunde in topconditie te houden

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket