Zit ik goed met mijn uurtarief?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:56

Oké, laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Bijna 60% van de zzp’ers rekent een te laag uurtarief. Dat stellen Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl en hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg Arjen van den Born. Zij bedoelen daarmee niet wat zzp’ers graag wíllen verdienen. “Iedereen wil immers meer geld verdienen voor hetzelfde werk, toch?” Waar dit duo op doelt, is de prijs die zzp’ers in rekening zouden moeten brengen om de kosten te dekken én een redelijk maandsalaris over te houden.

Veel zzp’ers investeren te weinig in pensioen, scholing en sociale verzekeringen. Daarmee investeren ze dus onvoldoende in zichzelf. Aan de andere kant zijn het opdrachtgevers die onderschatten wat de werkelijke kosten van arbeid zijn”, vertellen de heren op hun website. En daarom is het hoog tijd om eens goed onder te loep te nemen wat je werkelijk mag vragen voor de werkzaamheden die je uitvoert bij cliënten.

Handig zo’n lijstje

Je cliënten zijn uiteraard afhankelijk van wat zij vergoed krijgen aan zorg. Bekijk en bespreek daarom het persoonsgebonden budget (PGB) met je cliënten. Maak vervolgens realistische afspraken die passen bij je cliënt en bij jou. Gebruik daarbij deze handige pagina. Daarop staat een lijst met tarieven, kosten en belangrijke weetjes om rekening mee te houden bij het bepalen van je tarief. Wij zetten er hieronder alvast een paar voor je op een rij.

  1. Bied jij verschillende soorten zorg aan? Bereken dan een gemiddeld uurtarief daarvoor.
  2. Werk je in het weekend? Reken daarvoor dan een toeslag. Let wel: voor slaapdiensten gelden vaak lagere tarieven.
  3. Werk je via een servicebureau? Dan liggen de verhoudingen net even anders. Tip: onderzoek vooraf welk tarief het bureau je betaalt én de servicekosten die ze in rekening brengen. Die verhouding moet kloppen.

Nieuw uurtarief? Laat het ons weten!

Wij zijn ontzettend benieuwd of jij goed zit met je tarief of dat je naar aanleiding van dit artikel een nieuw uurtarief gaat hanteren. Plaats je reactie hieronder of stuur ons een persoonlijke bericht. Gebruik daarvoor het e-mailadres info@solopartners.nl en richt je mail aan Amy.

Nog niet aangesloten bij een (bij wet verplichte) klachtenregeling? Doe het direct online. >> Klik hier

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 34.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket