Zzp’er in de zorg? Wat wil jij geregeld zien?

Geplaatst op: 14 maart 2018 - Dit artikel printen - Dit artikel delen

Lusten van een zzp’er

Als zzp’er ben je zelfstandig en werk je voor meerdere opdrachtgevers. Je bent vrij in het kiezen van je opdrachtgevers en hoeveel je er hebt.
Je bepaalt zelf je uurtarief en je vrije tijd.

Lasten van een Zzp’er

Als zzp’er moet je veel dingen zelf regelen. Zaken waar iemand in loondienst niet naar om hoeft te kijken. Denk aan regelingen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen.
Maar ook bij- en nascholing dien je zelf te regelen en te betalen. En verder is de belasting en wetgeving voor een zelfstandige niet echt eenvoudig.
Als zzp’er ben je naast je werk ook nog bezig om alle ballen in de lucht te houden die komen kijken bij het ondernemerschap.

In de clinch

Die lasten, daar bemoeit zich werkelijk iedereen mee. De ACM en vakbonden liggen met elkaar in de clinch over tariefafspraken. De ACM vindt dat dit niet mag, en de vakbonden willen graag minimum tarieven hanteren.
De overheid komt met de wet DBA als opvolger van de VAR om schijnzelfstandigheid te weren en de wet te vereenvoudigen met behulp van modelcontracten. Vervolgens wordt maar 10% van de modelcontracten goedgekeurd door de belastingdienst en werken nog steeds veel zzp’ers zonder modelcontract.

Wat wil de zzp’er?

Maar daadwerkelijk onderzoek naar de behoeften van een zzp’er is er nog niet gedaan. Want wat wil een zzp’er op het gebied van sociale zekerheid, opleiding en training en arbeidsvoorwaarden?

Willen ze dat het voor hen geregeld wordt middels collectieve arrangementen? Of willen ze juist de vrijheid hebben om het in eigen hand te houden? En hoe zit het als je vanuit een negatieve startmotief gekozen hebt voor het zzp’erschap (bijvoorbeeld bij gedwongen ontslag en niet meer aan het werk kunnen)? Heb je dan niet juíst behoefte aan collectieve regelingen?

zzp´er en onderzoek naar collectieve arrangementen

Onderzoek

Daarom is er nu een onderzoek ingesteld door het TNO en de universiteit van Tilburg. Dit onderzoek gaat in op de eventuele wensen van de zzp’er op het gebied van sociale zekerheid, opleiding en training en (eventuele collectieve) arbeidsvoorwaarden.

Doe mee!

Jij kan als zzp’er hieraan mee werken! Want jij hebt vast een eigen kijk op hoe de regering om moet gaan met het zelfstandige ondernemerschap.

Via deze link kan je een enquête invullen waarin jij kan aangeven wat voor jou als zzp’er belangrijk is. Hoe meer zzp’ers meewerken aan dit onderzoek des te krachtiger het signaal naar de overheid zal zijn.

Dit onderzoek zal resulteren in een openbare notitie richting de overheid en media. Hiermee kan richting gegeven worden aan het beleid ten aanzien van de behoeften van de zzp’ers.

Na 1 september zullen de uitkomsten van de onderzoek definitief bekend zijn.
Wij houden je op de hoogte!

Doe jij ook mee?

Dit artikel delen