4 tips bij het gebruik van handschoenen

Bericht geplaatst 1 september 2016 om 20:22

Handschoenen

We kunnen niet zonder ze: handschoenen. Massaal trekken we ze aan als we weten dat er kans is om micro-organismen over te dragen, we zelf wondjes hebben of we in aanraking komen met niet intacte huis, lichaamsvocht of slijmvliezen. Goed dat we zo schoon werken. Al blijkt uit onderzoek door Zorg voor Beter dat er een psychologisch aspect kleeft aan het gebruik van handschoenen. Sommige zorgverleners zijn namelijk bang dat hun cliënten denken dat ze vies gevonden worden. Niet nodig. Lees hieronder vier praktische tips die ook dat laatste probleem de kop indrukken.

  1. Zorg voor de basishygiëne. Dat betekent: draag geen ringen, nagellak en horloge. Maar ook handen wassen. Niet alleen ervoor, maar ook erna. Het is namelijk geen vervanging van handen wassen.
  2. Praat met je cliënt. Weet je of denk je dat je cliënt het vervelend vindt dat je handschoenen draagt? Praat erover. Leg uit dat je ze altijd gebruikt en dat het hoort bij hygiënisch werken. Maak er desnoods een grapje over: “U weet niet bij ik net ben geweest.”
  3. Wissel je handschoenen. Zijn ze niet meer schoon, nat of kapot? Pak dan een nieuw paar. Was of desinfecteer ze vooral niet. Sommigen denken dat ze dan langer meegaan, maar dat is niet zo.
  4. Raak alleen je cliënt aan als je handschoenen aan hebt. Kom dus niet aan kleding, deurknoppen, telefoons, tablets of je eigen gezicht. Dat is ‘werken van schoon naar vuil’, zoals dat vaak wordt genoemd. Gebeurt het toch? Pak dan een nieuw paar handschoenen.

Bonustip:

Voor sommige mensen is het gebruik van handschoenen in verband met allergische reacties, erg vervelend. Is dat bij jou het geval, denk dan eens aan katoenen onderhandschoenen.

Ze absorberen je lichaamsvocht en zorgen daardoor voor minder irritaties. Denk er wel aan dat ook onderhandschoenen patiëntgebonden zijn. Je kan ze wel gewoon na wassen hergebruiken.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket