Avondklok: noodzakelijke zorg blijft mogelijk

Avondklok

Bericht geplaatst 21 januari 2021 om 13:45

Tijdens de persconferentie van 20 januari jl. werd duidelijk dat de lockdown wordt aangescherpt. Er worden extra maatregelen getroffen vanwege de zorgen om de Britse, en andere varianten van het coronavirus. Je kunt een overzicht van alle extra maatregelen vinden die in ieder geval gelden t/m 9 februari a.s. vinden via deze link. We gaan in dit artikel verder in op de avondklok die als extra maatregel wordt ingevoerd op 23 januari.

Doel

De avondklok moet er dus voor zorgen dat mensen minder bij elkaar op bezoek gaan. Daarmee willen ze het huidige besmettingsniveau verder omlaag te brengen. Daarnaast moet de verspreiding van de huidige en nieuwe varianten zoveel mogelijk worden vertraagd. Op die manier wil het kabinet ruimte voor coronapatiënten in ziekenhuizen én continuïteit van andere medische zorg waarborgen.

Tijd

Het is de bedoeling dat de avondklok vanaf zaterdag 23 januari a.s. wordt ingevoerd. Vanaf dat moment moet iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen zijn, zonder geldige reden mag je niet buiten zijn. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari a.s. 04.30 uur.

Uitzonderingen

 • Bij een calamiteit.
 • Dringend (medische) hulp aan mens of dier.
 • In opdracht van de werkgever.
 • Als je voor noodzakelijke reizen naar het buitenland reist of weer naar Nederland komt.
 • Bijwonen uitvaart.
 • Onderweg vanwege een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriften zitting.
 • Uitlaten van hond (aangelijnd).

Formulieren voor zzp’ers in de zorg

Via de Rijksoverheid zijn er formulieren beschikbaar gesteld. Het is niet de bedoeling dat je eigen formulieren gebruikt. Het formulier mag in geprinte of digitale versie (bijvoorbeeld op je telefoon) worden getoond.

Als jij zorg aan cliënten verleent tussen 21:00u en 4:30u, dan moet je de volgende documenten op orde hebben:

Als je de verklaringen uitprint en meeneemt, dan heb je op elk formulier een handtekening nodig. Als je het formulier digitaal invult dan vink je aan dat het formulier naar waarheid is ingevuld. Ondertekenen is dan dus niet nodig.

Meer informatie

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden.
Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees verder >

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket