Nieuws

Begeleiding bij borstvoeding: 4 tips voor zorgverleners

vrijdag 20 januari 2017    Dit artikel delen
Borstvoeding, Solopartners

De juiste ondersteuning bij borstvoeding is belangrijk. De ene moeder heeft slechts af en toe een tip nodig, terwijl de andere moeder behoefte heeft aan wat meer uitleg. Hoe bied je als zorgverlener die juiste begeleiding?

Voor een moeder is het bijzonder om te zien dat haar baby’tje goed groeit dankzij haar melk. Maar als er problemen ontstaan, wordt borstvoeding geven ineens een stuk minder leuk. Terwijl het juist plezierig moet zijn!

Wat er onder andere mis kan gaan:

  • De baby heeft een te korte tongriem
  • De moeder produceert te weinig melk
  • De moeder heeft pijn bij het borstvoeden.

Aan jou als zorgverlener de taak om vrouwen zo goed mogelijk te helpen bij het geven van borstvoeding. Dat kan op de volgende manieren:

Kom langs

Het internet staat vol met informatie over lactatie. Veel ouders weten er dus al aardig wat van af. Als lactatiekundige is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie geeft bij iemand thuis. Een telefonisch consult is natuurlijk ook goed, maar advies komt het beste over als je fysiek aanwezig bent. Je kunt een moeder bijvoorbeeld meteen helpen met aanleggen: daar kan geen telefoongesprek of website tegenop!

Certificeer jezelf

Volg cursussen en haal certificaten! Zorgverleners die het certificaat van Zorg voor Borstvoeding hebben gehaald, zijn beter in staat om moeders te ondersteunen tijdens de borstvoeding. Denk aan het geven van praktische tips, maar ook aan het helpen bij de keuze voor wél of geen lactatie. Uiteindelijk beslist een moeder dit zelf, maar met de juiste papieren kun je haar veel waardevolle informatie geven.

Stel een moeder op haar gemak

Borstvoeding geven kan best spannend zijn. Het is daarom belangrijk dat een moeder zich bij je op haar gemak voelt. Het kan bijvoorbeeld helpen om je (eventuele) eigen ervaringen te delen.

Oefen geen druk uit bij borstvoeding

Het kan voorkomen dat een moeder wil stoppen met borstvoeding. Omdat het pijn doet, of omdat ze te weinig melk produceert. Het is haar eigen keuze om te stoppen. Natuurlijk is adviseren je taak, maar oefen geen druk uit!

Blijf op de hoogte

Tot slot: blijf je verdiepen in de wereld van lactatie. Het boek Borstvoeding: handleiding voor de zorgverlener staat bijvoorbeeld boordevol met praktijkgerichte informatie. Lees websites en abonneer je op nieuwsbrieven, maar praat ook zeker met andere zorgverleners!

Dit artikel delen