Nieuws

Bezorgdwijzer.nl vergelijkt de vaagste zorgpolissen

dinsdag 3 december 2019    Dit artikel delen

Nederland mag weer kiezen voor een nieuwe zorgpolis. Maar waar zetten we onze handtekening eigenlijk onder? De polisvoorwaarden bij niet-gecontracteerde zorg zijn namelijk vaag en misleidend. Bezorgdwijzer.nl maakt consumenten bewust van de financiële risico’s en roept op tot heldere voorwaarden.   

Eric ontvangt een brief van zijn zorgverzekeraar na een dure implantaatoperatie. De kosten zijn niet zozeer een verrassing, wel de beperkte bijdrage van zijn verzekeraar. Eric krijgt minder dan de helft vergoed, terwijl in zijn polis staat ‘100% van het door ons bepaalde maximale tarief’. Hij kan fluiten naar zijn centen.

Verwarrende vergoeding

Wat is er nu precies aan de hand? Eric, net als andere honderdduizenden Nederlanders, kiest voor een behandeling bij een zorgverlener zonder contract met de zorgverzekeraar. Dat mag. Alleen is het vervolgens volstrekt onduidelijk welk percentage van de rekening voor de verzekeraar is en welk deel voor hem. Verzekeraars adverteren vaak met percentages van 75%, in het geval van Eric zelfs 100%. Het lijkt erop dat hiermee bedoeld wordt: ‘beste klant, wij vergoeden driekwart van jouw zorgnota’.

Wisselende percentages

Hier gaat het mis. Het percentage is gebaseerd op een zogenaamd ‘gemiddeld contracttarief’, een bedrag dat alleen de zorgverzekeraar kent. De consument krijgt het percentage van dát bedrag terug. Niet van het totaalbedrag op de zorgnota. Het wordt nog verwarrender. De gemiddelde contracttarieven kunnen de verzekeraars jaarlijks veranderen, zonder dat de consument het weet, terwijl de geadverteerde vergoedingspercentages nagenoeg hetzelfde blijven. Het kan zijn dat een consument voor dezelfde behandeling nóg minder terugkrijgt dan het jaar ervoor, en dus zonder dat hij er erg in heeft.

Landelijke campagne

Stichting Zorghuis is het zat en roept met Bezorgdwijzer.nl op tot meer transparantie van zorgpolissen. ‘Een site met een knipoog, maar wel met een serieuze boodschap’, vertelt Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis. ‘We willen dat zorgverzekeraars duidelijk aangeven welk gedeelte van de zorgnota wordt vergoed. Alleen dan kan de consument een reële afweging maken voor een polis.’ Bezorgdwijzer.nl wijst ook naar de politiek. ‘Via de website kunnen bezoekers een petitie ondertekenen. Hiermee doen we een beroep op de tweede kamer en de ministers De Jonge en Bruins om afspraken te maken over heldere zorgpolissen.’

Steun

Voor deze campagne is wel hulp en steun nodig. Breng dit initiatief onder de aandacht binnen je eigen netwerk, teken de petitie, geef een bijdrage aan Stichting Zorghuis IBANnummer: NL17 INGB 0007279079, onder vermelding van ‘campagne’. Jij maakt het verschil, wij maken het eenvoudiger.

Bekijk de website

Dit artikel delen