De meldplicht van de Wtza is van toepassing op zzp’ers in de zorg

Wtza, fabels over de Wtza

Bericht geplaatst 1 maart 2022 om 14:30

Dagelijks krijgen we veel telefoontjes van bezorgde zzp’ers in de zorg. Ze hebben vragen over de Wet toetreding zorgaanbieders; de Wtza. We horen dat de informatie vanuit verschillende partijen nogal wisselend is, wat zorgt voor verwarring. Daarom delen wij graag nog een nieuwsartikel om de zaken rondom de meldplicht van de Wtza nogmaals kort toe te lichten.

De meldplicht

De meldplicht is van toepassing op zelfstandig zorgaanbieders. Er zijn verschillende mogelijkheden binnen het meldproces van de Wtza. We leggen de mogelijke opties graag aan je uit.

Optie 1: Was je al werkzaam als zzp’er in de zorg voor 1 januari 2022?

Dan hoef jij je waarschijnlijk niet te melden bij het CIBG. Dit moet alleen als je niet in het zorgaanbiedersportaal staat.

  • Ga naar het zorgaanbiedersportaal
  • Vul je KvK-nummer in
  • Klik op zoeken
  • Staan je gegevens er al in? Dan voldoe je aan de meldplicht.
  • Staan je gegevens er niet in? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met daarin het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.
Optie 2: Ben je op óf na 1 januari 2022 als zzp’er in de zorg gestart?

Dan ontvang je na inschrijving bij de KvK een brief van het CIBG waarin uitgelegd staat dat jij je dient te melden bij het CIBG.

Optie 3: Lever je uitsluitend Wmo-zorg?

Dan is deze wet en de bijbehorende meldplicht niet op jou van toepassing.

Soms gelden er nog andere verplichtingen vanuit de Wtza. Ben jij benieuwd of er voor jou een andere verplichting geldt? Lees dan ons artikel met een beknopt overzicht van de verplichtingen.

Definitie zzp’er of solist

Volgens de wet is de definitie van een zzp’er: iemand die – zelfstandig of in opdracht van een zorgaanbieder- zorg verleent, de zorgverlening niet uitbesteedt en geen personeel in dienst heeft.

LRZa op SoloPartners-certificaat

Het komt voor dat bemiddelaars of zorginstellingen de zzp’er vraagt om een bewijs van inschrijving in het zorgaanbiedersportaal. Een bewijs van registratie in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) is toegevoegd aan het SoloPartners- certificaat. Hiermee kun je eenvoudig aantonen dat je in het register staat. Door de QR-code op het certificaat te scannen kun je de link naar jouw gegevens in het register vinden. Zo heb je alle gegevens verzameld op één plek.

Meerdere kwaliteitswetten

Als je je dient te melden voor de Wtza dan dien je ook te voldoen aan de zorgwetgeving Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) of de Jeugdwet. Welke zorgwet er voor jou van toepassing is is afhankelijk van aan wie je zorg verleent.

Neem contact met ons op bij vragen

Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben over de meldplicht die de Wtza met zich meebrengt. Of heb je vragen over andere zorgwetgeving, neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice helpt je graag.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket