Bericht geplaatst 4 januari 2019 om 15:30

Iedere week publiceren wij een nieuw artikel. Uiteraard wordt het ene artikel vaker gelezen dan het andere. Wij schrijven over actualiteiten zoals de wet DBA, rechtszaken tegen zorgverzekeraars en zijn druk met afkortingen zoals AVG, HKZ en Wkkgz. Maar welke artikelen spraken het meest aan dit jaar? Bij deze de meest gelezen artikelen van 2018 die je niet gemist mag hebben.

5. De nieuwe privacywet AVG

Op de vijfde plaats eindigt het artikel ZZP’er in de zorg en nieuwe privacy wetgeving (AVG). Wat moet je weten? Deze eerste aanzet was bedoeld om inzicht te geven in de nieuwe privacywet die inmiddels van kracht is. Omdat zzp’ers in de zorg vaak met persoonlijke en dus gevoelige informatie te maken hebben, is kennis over de nieuwe AVG van belang. Naast dit artikel schreven we ook hier en hier artikelen in onze kennisbank over de AVG. De kwaliteitsleden van SoloPartners kunnen sinds dit jaar een privacy verklaring op eigen naam downloaden vanuit de inlog omgeving. De AVG is het enige actuele inhoudelijke onderwerp dat eindigt in de top 5. Oftewel, de Wkkgz, de wet DBA en HKZ haalden bijvoorbeeld de top 5 niet.

4. Geef zzp’ers niet de schuld van omvallende ziekenhuizen!

Eind oktober vallen een aantal ziekenhuizen gelijktijdig om. In de zoektocht naar een schuldige wijst men vooral naar de dure flex krachten en in het bijzonder de zzp’er in de zorg. Als die flex krachten ‘gewoon’ in dienst waren geweest, dan waren de ziekenhuizen niet omgevallen, zo luidt de impliciete boodschap. De irritatie onder zzp’ers in de zorg is groot en het artikel met de naam Kritische verhouding vast / flex onvermijdelijk gevolg van uitstroom professionals doet het dan ook vooral goed op sociale media. De vraag is niet waarom de flex schil zo duur is, maar waarom die niet vervulbare vacatures binnen die ziekenhuizen niet vervulbaar bleven. Neem de kwaliteit van het werkgeverschap op de korrel en niet de flex schil die de gaten in het rooster dicht loopt.

3. Kan ik nog wel zzp’er zijn?

Het is best bijzonder te noemen dat het artikel Wordt ondernemen in de zorg als zzp’er moeilijker na uitspraak rechter? dit jaar de derde plek bereikt. Een redelijk gemiddelde rechtszaak van een zzp’er in de zorg versus de Belastingdienst wordt opeens trending omdat een advocaat besluit dit bericht op Linkedin te ‘framen’ als een overwinning voor de Belastingdienst. De vlam slaat behoorlijk in de pan nadat Nursing het artikel in haar nieuwsbrief plaatst en zzp’ers in de zorg zich zorgen beginnen te maken. Uiteindelijk is er niet veel meer aan de hand dan een uitspraak zoals die al jaren door de rechter wordt gedaan, maar de populariteit van het artikel laat zien dat zzp’ers in de zorg zich snel zorgen kunnen maken over hun positie.

2. Hoe werkt de klachtenregeling?

De uitleg die SoloPartners geeft over de klachtenregeling voor zzp’ers in de zorg en hun opdrachtgevers, wordt veelvuldig geraadpleegd. Sterker nog, de pagina bezoeken van artikel 3, 4 en 5 opgeteld zitten samen op dezelfde hoogte als het aantal pageviews van de pagina De klachtenregeling voor zzp’ers in de zorg. De klachtenregeling leeft dus overduidelijk als onderwerp onder onze leden en hun cliënten. Een goede reden om volgend jaar meer te gaan schrijven over dit belangrijke onderwerp.

1. Hoe kom je tot een uurtarief?

Met stip op nummer 1 en de onbetwiste winnaar van dit jaar, is een artikel uit mei dit jaar genaamd Hoe kom je tot een uurtarief als zzp’er in de zorg? We krijgen met regelmaat vragen over het berekenen van een eigen uurtarief en deze vragen waren de aanleiding om dit artikel te schrijven. Niet-declarabele uren, opslag voor ondernemersrisico, de bruto/netto verhouding; het artikel gaat in op de diverse elementen die komen kijken bij het berekenen van een tarief. Veel zzp’ers berekenen in een latere fase van hun ondernemerschap een eigen tarief en laten zich in eerste instantie leiden door de uitgangspunten van een opdrachtgever of intermediair. We krijgen terug dat dit artikel helpt in de beeldvorming over hoe je tot een eigen tarief kunt komen en de populariteit ervan laat dat ook zien. Het artikel werd zo’n 7000 maal geraadpleegd.

Tot zover de 5 meest populaire artikelen van vorig jaar. Ook dit jaar schrijven we wekelijks over alles dat de zzp’er in de zorg aangaat. Heb je zelf een vraag of mis je een bepaald onderwerp in onze artikelenreeks? Stuur ons gericht een berichtje >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket