13.000 zorgverleners verwisselden in 2018 dienstverband voor ondernemerschap

Bericht geplaatst 27 januari 2019 om 09:01

Morgen, op 28 januari, vindt er een rondetafelgesprek plaats over het arbeidsmarktbeleid zorg. Tijdens dit overleg bevragen Kamerleden in vier rondes een aantal personen uit de zorgsector. Van onderzoekers tot bestuurders, van belangenbehartigers tot zorgorganisaties: een brede vertegenwoordiging is uitgenodigd. Er is alleen wel één minpuntje: alle aanwezigen zijn in loondienst. Terwijl juist de opkomst van de zzp-er in de zorg de voornaamste ontwikkeling is binnen de arbeidsmarkt.

Geen uitnodiging

We schreven in oktober afgelopen jaar al dat de groei van het aantal zzp-ers in de zorg ook in 2018 weer records zou gaan breken en dat is ook gebeurd. De arbeidsmarkt agenda’s Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT), het Stagefonds Zorg, het Zorgpact, het actieprogramma Werken in de Zorg missen echter ook in 2018 en 2019 iedere aansluiting met de zzp-er in de zorg. Natuurlijk melden wij ons op het ministerie en zijn we in gesprek. Natuurlijk leggen we uit dat de onvrede van huidige zorgprofessionals serieus genomen zou moeten en dat de enorme uitstroom, de goed bedoelde pogingen tot instroom en zijstroom vermorzelt. De beweging van dienstverband naar zelfstandig ondernemerschap zou uitermate serieus genomen moeten worden en als onderwerp van gesprek worden geagendeerd. Maar de pogingen om aansluiting te vinden op het arbeidsmarktbeleid lopen op niets uit. Want uiteindelijk wordt er ook bij een rondetafel gesprek met iedereen die er iets van zou moeten weten, vooral geredeneerd vanuit bestaande (loondienst) structuren, belangen en organisaties. Daar doe je de duizenden zorgprofessionals die ook in 2018 weer het dienstverband verlieten mee tekort. Misschien dat een brief helpt, van de drie zorg zzp clubs die met belangenbehartiging actief zijn. We gaan het meemaken.

Enorme groei

Terug naar de groei. In 2017 startten 1000 zelfstandige professionals per maand. In oktober afgelopen jaar voorspelden we een instroom van 1100 per maand over 2018. Dit gemiddelde per maand heeft over het hele jaar stand gehouden. Ruim 13.000 nieuwe zzp-ers in de zorg zijn gestart in 2018. Het totaal aantal zzp-ers in de zorg die onder de kwaliteitswet Wkkgz valt, schommelt rond de 130.000 in totaal.

De populariteit van het zzp-er zijn neemt in sterke mate toe. In 2011 stroomden er nog een kleine 7000 nieuwe zzp-ers in op jaarbasis. De snelheid van de groei van het aantal zzp-ers is sinds 2011 dus meer dan verdubbeld. Onze onderzoekswijze valt hier te lezen. De redenen waarom het zzp-er zijn zo sterk aan het groeien is, verklaarden we vorig jaar met dit artikel. Het komt erop neer dat voor veel professionals de omstandigheden gunstig zijn om de stap naar zzp-er zijn te maken en de omstandigheden in dienstverband als beknellend worden ervaren. Eenmaal aanbeland bij het fenomeen zzp-er zijn, blijkt het uitstekend te werken voor een zelfstandige zorgprofessional. Het ondernemerschap krijgt het cijfer 8, het laatste dienstverband een 6.

Beleving staat centraal

Er zijn voor werkgevers zeer waardevolle lessen te leren uit de drijfveren en de ervaringen van zorgprofessionals die de stap naar ondernemerschap gemaakt hebben. Vooral de beleving bij de werkgever maakt de stap tot vertrek uit een dienstverband. Als brancheorganisatie doen wij veel onderzoek naar de reden van deze beweging. Het is spijtig te noemen dat dit perspectief niet wordt opgehaald door werkgevers, beleidsmakers en Kamerleden. Totdat het inzicht echt binnenkomt dat zorgprofessionals onder de huidige voorwaarden niet meer willen werken, zal de uitstroom uit dienstverband alleen maar toenemen is onze verwachting. De geest is al jaren uit de fles. Eenmaal aangekomen bij zzp-erschap treft de zelfstandige professional vooral veel fiscale onzekerheid, mag hij geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars en wordt hij verguisd als dure flexkracht die ziekenhuizen om laat vallen. Maar de zzp-er in de zorg houdt vol. Hoe lang nog? Als we deze tienduizenden professionals willen behouden voor de zorg, dan zal er iets moeten veranderen. Een win-win voor alle partijen ligt in het verschiet. Misschien iets voor het volgende rondetafelgesprek.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket