Evidence-based werken: counselling zonder ziel?

Counselling Solopartners

Bericht geplaatst 8 februari 2017 om 09:32

Eens per maand praten we je bij over de invloed van trends op onze branche. Dit keer is het woord aan Martijn van Schaik, initiatiefnemer van SoloPartners. Volgens hem staan counselors onder druk door de zogenoemde evidence-based practice. Hij pleit daarom voor een menselijkere aanpak binnen de counseling.

Om te beginnen: wat is dat eigenlijk, evidence-based practice? Samengevat: beroepsbeoefenaars die handelingen verrichten die gebaseerd zijn op hard bewijs.

Bewijs, bewijs, bewijs…

Het is een ‘grote beweging die door heel Europa waait’, legt Martijn uit. “Van alles wat counsellors doen of verkopen, moet vooraf bewezen zijn dat het werkt. Vroeger kocht je bijvoorbeeld spul voor je spieren: dat hielp prima als je wat te veel had gesport. Nu mag daar niet meer opstaan dat het werkt, omdat niemand een duur onderzoek heeft uitgevoerd.”

Maar counselling is maatwerk

Natuurlijk is het goed dat er in de zorg wordt gewerkt volgens evidence-based practice, geeft Martijn aan. Maar daardoor staat het vak counselling – het oplossen van psychische problemen – wel onder druk. Hij vindt het een slechte ontwikkeling dat er van counsellors steeds vaker wordt verwacht dat ze evidence-based te werk gaan.

“Counselling is een persoonlijke benadering waarbij de cliënt centraal staat. Ieder mens is uniek, en zeker hun gedachtes en gevoelens. Als er een uniek probleem is, vraag het om een unieke oplossing: maatwerk.”

Geen gevoel

Wanneer je als counsellor teveel gaat leunen op evidence-based practice, dan staat de mens als individu niet meer centraal, maar de methode. “Alle nieuwe oplossingen die mogelijk kunnen helpen, zijn verboden, want het is niet bewezen”, vertelt Martijn. “Hierdoor kunnen counsellors hun intuïtie dus niet meer volgen. Terwijl dat juist de hele opzet was.”

Counselling overbodig?

Martijn gaat een stap verder en verwacht dat counselling in de toekomst misschien wel overbodig wordt door Artificial Intelligence (AI) of E-health. “ArtificiaI Intelligence zou het immers beter kunnen. Toch moeten we hiervoor waken. Anders word je straks namelijk een verlengstuk van Excel-statistiek.”

En nu?

Wat kunnen counsellors met deze informatie? Martijn: “Druk uitoefenen op de beroepsorganisaties, zodat counselling weer een vrij beroep wordt. Een andere oplossing is marktgericht werken en streven naar maximale vrijheid.”

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket