kraamzorg

Bericht geplaatst 17 augustus 2021 om 15:41

In Zuid Limburg ontvangen kwetsbare gezinnen gratis en voor een langere periode kraamzorg. Extra ondersteuning in de periode na de geboorte geeft een veilige start voor ouder(s) en kind. Het geeft een grotere kans op een gezond leven.

Extra geboortezorg

Vanwege de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg kiezen kwetsbare gezinnen vaak voor minimale of zelfs helemaal geen kraamzorg. Daarnaast lukt het vaak niet om deze gezinnen binnen het aantal vergoede uren voldoende ondersteuning te geven. Dit heeft invloed op de gezondheid en is onwenselijk. Ieder kind heeft recht op een veilige start. Daarom richtten gemeenten, Geboortezorg Limburg, GGD Zuid Limburg en zorgverzekeraars de proeftuin ‘Geboortezorg Flex’ in. Deze proeftuin biedt kwetsbare gezinnen in Zuid Limburg gratis en voor een langere periode kraamzorg.

Kwetsbare gezinnen hoeven in de periode van oktober 2021 tot eind 2022 geen eigen bijdrage voor kraamzorg te betalen. Zo krijgen zij voldoende kraamzorg tijdens de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Daarnaast krijgen zij langer kraamzorg dan gebruikelijk. Deelname aan de proeftuin betekent dat het gezin contact heeft met de jeugdgezondheidszorg. Tijdens het contact wordt onderzocht of en welke aanvullende hulp nodig is.

De proeftuin ‘Geboortezorg Flex’ is onderdeel van het regionale samenwerkingsverband ‘Trendbreuk’. Dit samenwerkingsverband zorgt voor het terugdringen van de gezondheidsachterstanden in Zuid Limburg.

Doelgroep

Helaas is deelname aan de proeftuin onder strikte voorwaarden en dus slechts beperkt beschikbaar. In §3.6 van het plan van aanpak van ‘Geboortezorg Flex’ vind je de deelnamecriteria waar je jouw kraamgezin eventueel op kunt wijzen.

Belang kraamzorg

Kraamverzorgenden zijn vanaf het eerste moment betrokken bij het gezin. In deze bijzondere periode ontstaat er een vertrouwensband met de ouders. Zij leren het gezin goed kennen en werken samen aan zorgdoelen. Ze bieden laagdrempelige ondersteuning en praktische begeleiding. Zij laten ouders zien welke signalen hun kind geeft en hoe zij deze kunnen interpreteren.

Kraamverzorgenden zorgen er dus voor dat gezinnen goed zijn voorbereid op het ouderschap en hier met vertrouwen zelf invulling aan kunnen gaan geven. Ook hun signalerende rol is belangrijk. Juist omdat kraamverzorgenden vertrouwd zijn voor het gezin. Het stelt ze in staat mogelijke risico’s en complicaties op tijd te signaleren en indien nodig hulp of aanvullende ondersteuning in te schakelen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket