Nieuws

Je gedrag zegt alles over ondernemerschap

woensdag 5 oktober 2016    Dit artikel delen

Sinds mei dit jaar is de wet DBA van kracht. De overheid wil hiermee schijnzelfstandigheid van zzp’ers in Nederland tegengaan. Grootste verandering tot nu toe is de verplichting om gebruik te maken van modelovereenkomsten. Prima, zou je denken. Alleen worden die overeenkomsten nogal eens afgekeurd.Sterker: slechts 370 van de in totaal 4.481 voorgelegde overeenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurd. Die cijfers publiceerde MKB Belangen begin deze maand. We merken dat dit nieuws voor onzekerheid en angst zorgt bij menig zzp’er. Maak je er niet te druk over, is onze boodschap nog steeds. Voldoe je aan de zogenoemde standaard eisen – volgens de Belastingdienst – die horen bij het ondernemerschap, dan is er niets aan de hand. We zetten ze voor je op een rij.

ondernemerschap

 

Wat hoort er bij ondernemerschap volgens de belastingdienst?

Je werkt voor meer dan één opdrachtgever

Is een zzp’er met maar één opdrachtgever een ondernemer? Je kunt er over twisten, maar zeker is dat de Belastingdienst er vraagtekens bij zet.

Je functioneert als ondernemer

Hiermee wordt bedoeld dat je zelf je uren en werkzaamheden indeelt. Bepaalt een opdrachtgever dat voor je? Dan trekt de Belastingdienst in twijfel of je wel echt ondernemer bent en geen werknemer.

Je werkt minimaal 1225 uren per jaar

En je besteedt minimaal 50% van je arbeidstijd aan het bedrijf. Dan ziet de fiscus je als ondernemer.

Gedrag belangrijk

Uit toelichtingen van de Belastingdienst die eveneens deze maand verschenen, kunnen we concluderen dat gedrag een belangrijke factor speelt. Zo schetst een woordvoerder van de Belastingdienst het voorbeeld van een docent die zich voor 20 uur per week laat inhuren door een school. Al met al zijn we blij dat we nog in het zogenoemde overgangsjaar zitten. Ondernemers krijgen van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 namelijk nog geen boete als ze iets verkeerds doen. Daarna gaat de maatregel pas écht van kracht. Voordat het zover is, buigt een onafhankelijke commissie zich nog over de nieuwe regels. Dat gebeurt in december. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.

 

Dit artikel delen