Geen zzp verbod in de zorg, zelfstandig ondernemerschap wordt cruciaal

Bericht geplaatst 25 februari 2020 om 11:44

De afgelopen weken hebben wij meerdere signalen ontvangen van verontruste zzp’ers en hun opdrachtgevers. ‘Mogen zzp’ers nog steeds werken voor ziekenhuizen en privé klinieken?‘ ‘Is de wetgeving gewijzigd?‘ ‘Wordt het zzp-schap onmogelijk gemaakt?‘ En de belangrijkste vraag: ‘Hoe blijf ik als zzp’er zoveel mogelijk uit de problemen?‘ In dit artikel geven we uitleg over hoe het echt zit. 

Volgens de wet mag een zzp’er niet meer werken voor ons ziekenhuis” – bedrijfsjurist van een universitair ziekenhuis

Een zzp’er mag werken voor een ziekenhuis of privé kliniek

Er is geen sprake van nieuwe wetgeving. Er is geen sprake van een verbod op de inzet van zzp’ers. Er is dit jaar niets gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Zorgorganisaties hoeven geen acute voorzorgsmaatregelen te treffen en het plotseling stopzetten van de samenwerking met zzp’ers is niet goed voor patiënten. Ook al denken een aantal leidinggevenden, juristen en HR functionarissen van ziekenhuizen te horen dat er een verbod is gekomen op de inzet van zzp’ers in de zorg: dit is absoluut niet het geval.

De aankondiging van staatssecretaris Vijlbrief van enkele weken geleden heeft bij een aantal zorgorganisaties de indruk gewekt dat er iets nieuws op komst was. Deze Kamerbrief had echter geen nieuwe informatie in zich, want het was in oktober vorig jaar al duidelijk dat er naar de zorg gekeken zou gaan worden. Ben je opdrachtgever (of zzp’er) en benieuwd naar hoe de Belastingdienst zich zal gaan gedragen de aankomende periode, neem dan dit Toezichtplan door. Dit plan is en blijft leidend zo is ons verteld.

De Belastingdienst zal gaandeweg dit jaar het gesprek aangaan met ziekenhuizen en privé klinieken over de wijze waarop zij werken met zzp’ers. Als er reden is voor een aanpassing in die werkwijze zal de Belastingdienst de opdrachtgever hier de ruimte voor geven. Luistert een opdrachtgever hier niet naar, dan kunnen er maatregelen volgen. Daarnaast zullen wij vanaf de kant van de zzp’er beoordelen wat wij vinden van het oordeel van de Belastingdienst.

Kortom, er zal geen sprake zijn van acute besluitvorming voor een hele sector, maar we gaan een gezamenlijk proces in waarbij de betrokken partijen samenwerken met elkaar. Wij maken als koepel van zzp’ers onderdeel uit van dat proces. In de tussentijd kan de inzet van zzp’ers dus doorgaan als opdrachtgevers en zzp’ers hier voor kiezen. We merken overigens dat sommige opdrachtgevers al langer worstelen met de inzet van zzp’ers en dit ‘nieuws’ nu aangrijpen om er acuut mee te stoppen. Dat is een individuele opdrachtgever zijn of haar goed recht want niemand is verplicht zzp’ers in te zetten, al vinden wij het niet netjes om dat op te hangen aan ‘gewijzigde wetgeving’. Daar is namelijk geen sprake van.

Hoe voorkom je een dienstverband?

Of een zzp’er wel of niet in een dienstverband zit met zijn opdrachtgever is een langlopende discussie die al vele jaren de gemoederen bezig houdt. Wat kun jij nu doen als zzp’er om problemen te voorkomen? Waar moet je om vragen als opdrachtgever? We vragen het Gijs Steijsiger van De Kroon Adviseurs en die laat zien dat jij als zzp’er zelf het heft in eigen hand kunt nemen en problemen kunt voorkomen. Hoe doe je dat?

Beoordeling ondernemerschap komt vóór dienstverband

In ons belastingstelsel kennen wij een ‘rangorderegeling’ bij de beoordeling van jouw inkomen. De rangorderegeling is ‘heilig’ en staat vermeld in artikel 2.14, eerste lid, van de Wet Inkomstenbelasting 2001. Deze rangorderegeling verplicht de Belastingdienst om eerst te kijken of jouw inkomen winst uit onderneming is, voordat zij toekomen aan de vraag of sprake is van loon uit dienstbetrekking.

Werk zelfstandig, voor eigen rekening en met ondernemersrisico

Volgens meerdere uitspraken van de rechter is sprake van zelfstandig ondernemerschap als werkzaamheden zelfstandig en voor eigen rekening worden verricht en je daarbij ondernemersrisico loopt (HR 16 september 1992, nr. 27 830, CLI:NL:HR:1992:ZC5085, en HR 29 mei 2009, nr. 07/10538, ECLI:NL:HR:2009:BH0499). Als zorgondernemer is het dus belangrijk dat je zelfstandig bent en blijft, zodat je een oordeel dienstbetrekking voorkomt. Een opdrachtgever die wil voorkomen dat een zzp’er in een dienstverband terecht komt, doet er verstandig aan om op zó’n manier samen te werken dat de professional zelfstandig, voor eigen rekening en met ondernemersrisico de opdracht vervult.

Investeer in jouw Zelfstandig Ondernemerschap

Je hebt zelf de regie over jouw bestaan als ondernemer, als je het Zelfstandig Ondernemerschap ook daadwerkelijk en volledig oppakt. Dat wil zeggen dat je écht zelfstandig werkt, daadwerkelijk risico’s loopt en je voor eigen rekening en risico werkzaamheden uitvoert. De 10 ondernemerscriteria, de Wkkgz eisen die gelden voor zzp’ers in de zorg, het werken met de juiste overeenkomst, jezelf als zelfstandige aan de buitenwereld laten zien en het voorkomen van afhankelijkheid van dienstverleners en bemiddelaars; alles telt mee in het oordeel van jouw ondernemerschap. Hoe meer je zelf oppakt en je als zelfstandige functioneert; hoe steviger jouw ondernemerschap overkomt bij de Belastingdienst en hoe groter de kans dat je een dienstverband voorkomt. Opdrachtgevers doen er verstandig aan om boven genoemde eisen te stellen aan zzp’ers die zij in willen zetten.

Let op: iedere losse opdracht telt!

Het is niet zo dat een zelfstandig ondernemer in één keer helemaal wel of helemaal geen ondernemer is. Het inkomen van iedere afzonderlijke opdracht mag beoordeeld worden. Het is daarom van groot belang dat je bij iedere opdracht die je aangaat oplet hoe de samenwerking met de opdrachtgever in de praktijk loopt en hoe de overeenkomst in elkaar zit. Het komt voor dat dezelfde zzp’er bij de ene opdrachtgever het inkomen ‘Winst Uit Onderneming met vrijstelling van BTW’ heet, bij een andere opdrachtgever het inkomen als ‘Winst Uit Onderneming met BTW-plicht’ wordt gekwalificeerd en bij een derde opdrachtgever het inkomen als ‘loon uit dienstbetrekking’ wordt gezien.

Tot zover Gijs Steijsiger, die zowel opdrachtgevers, bemiddelende partijen als zzp’ers begeleidt bij het opzetten van een zo’n goed mogelijke samenwerking. Ook in 2020 werken we als SoloPartners samen met Gijs en zijn team om zelfstandig ondernemers in de zorg een stap verder te helpen.

De zzp’er in de zorg is aan zet

Hoe mooi is dat? Jij hebt zelf de regie in handen. Als jij er als zzp’er voor zorgt dat jij optimaal ondernemerschap vertoont, de juiste overeenkomsten gebruikt, investeert in jouw bedrijf, risico’s neemt met jouw onderneming en vrij kunt bewegen in de samenwerking met opdrachtgevers – dan heb je een mooie en lange toekomst als zzp’er voor de boeg. Het is van belang dat je dit ondernemerschap zoveel mogelijk zelf draagt en uitbouwt en dat is nu precies waar wij je mee willen helpen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket