Het echte verhaal over tekorten PBM komt nu naar buiten. Een overzicht.

hugo de jonge komt niet opdagen

Bericht geplaatst 21 juli 2020 om 09:58

Heb jij je sinds begin maart ook verbaasd en verbijsterd over de tekorten aan PBM beschermingsmiddelen in de zorg? Dan ben je niet de enige. Vele tienduizenden zorgprofessionals hebben het gevoel dat zij tekort geschoten zijn tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Zij konden zichzelf en de cliënt niet beschermen zoals zij dat graag hadden gedaan. Zorgprofessionals moesten zich houden aan de RIVM-richtlijnen en die lieten in eerste instantie weinig ruimte aan de professional zelf. We zijn vier maanden verder sinds de crisis goed op gang kwam en inmiddels zijn ook werkgevers en beroepsorganisatie V&VN wakker geschud. De afgelopen week hebben drie afleveringen van Nieuwsuur de zaak over tekortschietende materialen goed aan het rollen gebracht. Eindelijk worden zorgprofessionals echt gehoord over de dramatische omstandigheden in verpleeghuizen en thuiszorg.

Afleveringen Nieuwsuur

Nieuwsuur heeft afgelopen week drie afleveringen gewijd aan de corona-richtlijnen.

De aflevering van woensdag 15 juli laat zien dat de RIVM-richtlijnen tot onveilige situaties hebben geleid;

Op donderdag 16 juli zien we in de aflevering dat er beperkte onderbouwing was voor de RIVM-richtlijnen;

De aflevering van vrijdag 17 juli laat zien dat het RIVM niet echt onafhankelijk lijkt te functioneren.

De reportages van Nieuwsuur laten verder zien dat:

 • Zorgprofessionals zich niet hebben kunnen beschermen zoals ze dat zelf hadden gewild;
 • Het tekort aan PBM mogelijk tot onnodige ziekte en vermijdbare doden heeft geleid;
 • Werkgevers en niet het RIVM-protocol nu verantwoordelijk gemaakt worden door de minister;
 • Werkgever Buurtzorg eerst ongehoorzaam was, maar het goed gedaan heeft;
 • Het tekort aan PBM geen tekort mocht heten, maar er alleen sprake was van ‘schaarste’;
 • Het beeld is nu dat ze het RIVM protocol beschrijven op basis van schaarste van PBM.

Ministerie van VWS en RIVM

Het ministerie van VWS en het RIVM hebben mogelijk te nauw samengewerkt om te voorkomen dat de minister ‘nee’ moest verkopen aan de samenleving als het over de beschikbaarheid van PBM ging. Als dat zo blijkt te zijn, dan wil dat zeggen dat het RIVM-protocol er niet toe mocht leiden dat er tekorten in PBM zouden ontstaan. In het geval dat er PBM schaarste zou zijn, zou de minister op het matje geroepen kunnen worden. Eenzelfde verhaal over druk vanuit het ministerie kwam een week eerder in de media over het aantal IC-bedden dat tijdens het hoogtepunt beschikbaar moest zijn. IC-specialist Diederik Gommers voelde zich onder druk gezet om een aantal beschikbare IC bedden te noemen dat hij niet realistisch vond.

Minister de Jonge wilde niet reageren naar Nieuwsuur toe. Het CDA, dat hoopt op een ‘de Jonge effect’, besloot vorige week met een verschil van 0,7% ten opzichte van Pieter Omtzigt dat hij de nieuwe lijsttrekker mocht zijn. De minister, die inmiddels geniet van een vakantie, wil geen voorbarige uitspraken doen over de situatie rondom de PBM en wacht het onafhankelijke onderzoek naar de coronacrisis liever af. Dit onderzoek kan nog een jaar in beslag nemen en de uitkomsten zouden daarmee pas ná de verkiezingen bekend zijn.

De zorgpolder ‘heeft spijt’

Wat opvallend is aan de ontwikkeling van de afgelopen week, is dat een aantal partijen binnen de zorgpolder inmiddels ‘spijt’ heeft van het feit dat zij klakkeloos de RIVM richtlijnen hebben overgenomen.

De zorgpolder is het eeuwige verbond van het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, enkele beroepsorganisaties en werkgeversorganisaties. Normaal gesproken houden deze partijen elkaar vast, maar corona heeft een wig geslagen in de verhoudingen. Brancheorganisatie Actiz worstelt enorm met deze situatie en stamelde zichzelf dan ook letterlijk door een aflevering van Nieuwsuur heen. Ongekend. Brancheorganisatie ZorgthuisNL is inmiddels uitgesproken kritisch. Ook beroepsorganisatie V&VN geeft in de afleveringen toe dat het niet juist is geweest dat zij de RIVM richtlijnen gevolgd hebben omtrent de tekorten aan PBM. Deze uitspraken doen ze alleen tijdens de uitzendingen. Een formele distantiëring of een nieuwsbericht hierover zijn niet vindbaar. De vanzelfsprekende steun aan de minister lijkt los gelaten als je de afleveringen van Nieuwsuur bekijkt, weliswaar vier maanden na het ontstaan van de problematiek. De verbroken relatie wordt ook veroorzaakt door het feit dat de werkgevers, die eerst opgedragen werd om de RIVM richtlijnen te volgen, nu opeens zelf een eigen verantwoordelijkheid hadden voor veilig werken – aldus de minister. De samenwerking tussen minister en werkgevers is dus ook aan de andere kant losgelaten.

Artikelen SoloPartners

Had de ontdekking dat de RIVM richtlijnen tot dramatische situaties in de praktijk heeft geleid niet veel sneller gekund? Wat ons betreft wel. SoloPartners is niet gehouden aan de belangen van de zorgpolder en we schreven dan ook de afgelopen maanden onafhankelijk over de praktijk. Dat kunnen we omdat we door onze achterban ons informeert over wat zij meemaken.

Tussen 17 maart en 15 juli zitten wat ons betreft vier onnodige maanden. Er had enorm veel leed, frustratie en verdriet voorkomen kunnen worden door zorgprofessionals te bevragen en te betrekken bij de besluitvorming over de praktijk.

Wordt vervolgd..

Hoe nu verder? Het RIVM doet net als de minister geen uitspraken over de afleveringen van Nieuwsuur. Wel gaan ze graag met alle betrokken partijen in overleg. We hebben ons aangemeld voor een eerste kennismaking.

De aankomende maanden zal duidelijk worden hoe de situatie rondom de PBM en de RIVM protocollen zo heeft kunnen ontstaan. De vraag is zelfs of het wel over de zomer wordt heen getild.

Van ons mag je verwachten dat we oprecht en open blijven schrijven over jullie meemaken in de praktijk. Blijf ons je reacties sturen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket