Hoe kom je aan een neutrale VOG?

digitale VOG

Bericht geplaatst 27 augustus 2019 om 10:57

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een veel gevraagd document binnen de gezondheidszorg. Hoe zit het precies met de VOG en hoe vraag je er één aan die je op meerdere plekken kunt gebruiken? 

Is de VOG verplicht?

De kwaliteitswet Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg) heeft de VOG als verplichting opgenomen, maar dan alleen voor zorgaanbieders die Wlz-zorg verlenen en zorgaanbieders die overnachtingen bieden aan cliënten binnen de de geestelijke gezondheidszorg. Het aanbieden van overnachtingen binnen de GGZ is als zzp’er niet mogelijk en daarom geldt de wettelijke verplichting voor een VOG alleen bij het verlenen van Wlz zorg. Dit staat overigens ook beschreven in de handreiking voor zzp’ers in de zorg.

De VOG mag niet ouder zijn dan drie jaar. Ga je voor een Wlz organisatie werken? Dan dient jouw VOG niet ouder te zijn dan drie maanden (!) om als geldige VOG geaccepteerd te worden door de opdrachtgever / zorgorganisatie. Anders gezegd: werk je vaak voor nieuwe opdrachtgevers binnen de Wlz zou het dus kunnen dat je om de drie maanden een nieuwe VOG aan moet vragen. Stel dat je zelf Wlz gefinancierde zorg levert via VPT, MPT of een PGB dan dien je ook aan de verplichting van de VOG te voldoen.

Wie vraagt er nog meer om een VOG?

Alhoewel de VOG binnen de zorgsector dus niet overal wettelijk verplicht is, zul je merken dat je veel vaker dan alleen bij de Wlz het verzoek krijgt op er één aan te vragen. Opdrachtgevers, coöperaties, intermediairs en bemiddelende partijen stellen met grote regelmaat een VOG als eis. Waarom is de VOG zo populair?

De VOG is een screening die bepaalt of jouw verleden een belemmering vormt voor het werk dat je uit gaat voeren. Omdat je binnen de zorg vaak te maken krijgt met vertrouwelijke informatie, is een VOG heel gebruikelijk geworden om op te vragen. Deze ‘eis’ is een zelf bepaalde eis door partijen die met jou willen werken. Of jij wil voldoen aan die eis is aan jou. Het opvragen van achtergrond informatie over jou als professional, hoort bij de vergewisplicht die zorgaanbieders hebben.

Een neutrale VOG aanvragen

Als je een VOG aan wil vragen, moet je aangeven wie de ‘belanghebbende’ is. Daarmee zeg je voor wie je de VOG aanvraagt. Veel zzp’ers lopen er tegenaan dat als zij voor zorgorganisatie X een VOG aanvragen met als belanghebbende zorgorganisatie X, zij voor organisatie Y weer een nieuwe VOG aan moeten vragen omdat organisatie Y niet hetzelfde is als X. Datzelfde geldt voor bemiddelende partijen. Als zzp’er wil je misschien niet aan iedereen laten weten met welke bemiddelaars je allemaal samenwerkt, dus het overleggen van een VOG bij bemiddelaar A waar als belanghebbende bemiddelaar B op vermeld staat is niet prettig.

Hoe hou je de VOG zo neutraal mogelijk? Ben jij kwaliteitslid van SoloPartners? Dan zit een gratis VOG bij het pakket inbegrepen. De VOG vragen wij dan vanuit onze naam aan, en als brancheorganisatie zijn wij natuurlijk neutraal.

Als je basislid bent of geen lid bent van SoloPartners en wil je wel eenvoudig (op afstand) een VOG aanvragen, kijk dan hier op de website van Justis.

Fraude met VOG’s

Een VOG vertegenwoordigt een bepaalde waarde, omdat je bij veel opdrachtgevers en intermediairs pas na het laten zien van een geldige VOG aan het werk kunt. Onlangs werd bekend dat er vervalste VOG’s in omloop zijn, omdat zorgverleners die geen VOG ontvangen toch aan het werk willen. In de praktijk kan het om die reden voorkomen dat opdrachtgevers en bemiddelende partijen jouw VOG in ‘hardcopy’ willen zien en niet langer een PDF of foto accepteren. Neem jouw VOG om die reden mee als je in gesprek gaat met een opdrachtgever of bemiddelende partij, zodat zij de VOG kunnen zien en eventueel ter plekken een kopie kunnen maken.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket