Hoe zit het met de fiscale veiligheid van de DUBV?

DUBV

Bericht geplaatst 7 augustus 2018 om 23:50

Veel zzp’ers in de zorg hebben bij de Kamer van Koophandel gekozen voor de rechtsvorm: eenmanszaak. Daarbij kiezen ze ervoor om te voldoen aan de tien ondernemerscriteria en stappen ze in de discussie die -op dit moment- wet DBA heet. Maar je hoeft als zelfstandige zorgprofessional niet per se te kiezen voor de eenmanszaak en de mogelijke onzekerheden die daarbij horen. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen BV te starten en zeker weten dat de Belastingdienst geen vorderingen achteraf meer op zal leggen. Die werkwijze heet Declarabele Uren BV (DUBV) en daar is iets over te doen. Laten we bij het begin beginnen.

Geen eenmanszaak?

Alhoewel zo’n beetje iedere zelfstandige in de zorg een ‘zzp’er’ is en dus een eenmanszaak heeft, is dat helemaal niet noodzakelijk. De eenmanszaak blijft een aantrekkelijke vorm omdat het laagdrempelig op te richten is. Je hebt recht op behoorlijk wat fiscale voordelen en daarmee flink wat netto geld overhoudt. Aan de andere kant is de Belastingdienst al vele jaren scherp op de zzp’er en al helemaal in de zorg. De eenmanszaak van vroeger met een fysieke winkel, busje met gereedschap en een paar mensen in dienst is nagenoeg niet meer. Hierdoor is er een steeds ‘smallere’ interpretatie ontstaan van de zelfstandige en dus zijn of haar eenmanszaak. Er wordt inmiddels op details zoals ‘hiërarchie’ en ‘vrije vervanging’ gelet door de Belastingdienst en dat levert nogal wat mogelijke problemen op. ZZP’ers komen terecht in rechtszaken, worden anders beoordeeld dan zij hadden gehoopt en krijgen soms naheffingen. Wat nu precies vrije vervanging en hiërarchie is, komen we maar slecht uit. Onduidelijkheid dus die voorlopig nog wel even aan houdt. Voor zelfstandigen die meer op zekerheid zitten te wachten is er een oplossing. Die oplossing heet BV en dan binnen die BV is er een specifieke constructie voor handen. De DUBV; een constructie die bedacht is door het bedrijf Uniforce.

Wat is een DUBV?

Stel je nu eens voor dat je in loondienst bent bij jezelf. Je eigen werkgever. Een detacheringsbureau van 1. Een uitzendbureau van jezelf. In het kort is dat wat een DUBV is. Het is een slimme, juridische constructie waarbij jij aangestuurd wordt als werknemer door je eigen BV. Je bent eigenaar van je eigen BV én je eigen werknemer ineen. Waarom is dat handig?

Omdat je aangestuurd wordt binnen de DUBV, is er sprake van hiërarchie binnen jouw eigen bedrijf. Aangezien een mens maar één keer aangestuurd kan worden, kun je niet langer aangestuurd worden door opdrachtgevers. Want je wordt al aangestuurd. Die opdrachtgevers zitten dus nooit in een verkapt dienstverband met jou. Die opdrachtgevers hoeven geen rekening te houden met hoe lang je werkt voor die opdrachtgever. Die opdrachtgevers hoeven niet te vragen hoeveel verschillende klanten jij hebt. Één klant is namelijk voldoende. Hiërarchie, verkapt dienstverband, duur van de opdracht en meerdere klanten; dat zijn spelregels voor zzp-ers, niet voor mensen in loondienst en dus niet voor zelfstandigen die een DUBV hebben. Tot zover het belangrijkste voordeel; geen fiscale kopzorgen, maximale ruimte en dus zekerheid.

Het grootste nadeel is een eeuwenoude. Want deze vorm van zekerheid kost geld. De spelregels rondom de eenmanszaak gelden weliswaar niet meer, maar het fiscale voordeel ook niet. Neem de zelfstandigenaftrek die niet meer geldt bij de DUBV. Of de sociale premies die je voorheen niet betaalde voor werkeloosheid (WW) en arbeidsongeschiktheid (WIA) en nu wel. Als werknemer ben je daar verplicht voor verzekerd en jij als werknemer van je eigen BV komt daar uiteraard niet onderuit. Minder fiscale kortingen, meer sociale lasten (maar ook de zekerheden) en kosten voor het concept zelf; Uniforce geeft aan dat een omzet vanaf € 60.000 per jaar echt wel de grens is om dit concept rendabel te laten zijn. Met een lagere omzet een DUBV laten draaien kan ook, maar dan wordt het naar verhouding prijzig.

Wat is er aan de hand rondom de DUBV?

Dit bericht deed een aantal van onze leden vragen stellen over de stand van zaken rondom de DUBV en Uniforce. Wat is er aan de hand?

Uniforce faciliteert zo’n 700 – 750 zelfstandigen in het hebben van een DUBV. Daarvan zijn er zo’n 80 in de zorg actief. Om het concept kracht bij te zetten, heeft Uniforce in 2007 een VUR (Verklaring Uniforce Relatie) met de Belastingdienst afgesproken. Een vrijwaring vooraf, zodat de zelfstandige professional zeker weet dat hij achteraf niet meer met fiscale claims wordt geconfronteerd. Deze vaststellingsovereenkomst (vso) tussen de Belastingdienst en Uniforce staat sinds de komst van de wet DBA onder druk. De Belastingdienst heeft sinds dat moment geen zin meer om in welke vorm dan ook een vrijstelling vooraf te geven op een relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, ook bij de DUBV niet. Bij de VAR-WUO zat die vrijstelling voor opdrachtgevers erin en de wet DBA heeft die garantie eruit gehaald. Met de wet DBA stelde de Belastingdienst dat ook gelijk de VUR van tafel moest. Met het doorstrepen van de VAR, wilden ze dus ook de VUR doorhalen. Terwijl een dienstverband (VUR), iets heel anders is dan zelfstandig ondernemerschap en het voorkomen van verkapt werkgeverschap (VAR). De VAR en wet DBA ging en gaat over zzp’ers en de spelregels die daarbij gelden. Een dienstverband gaat over.. tja, dienstverband en sociale zekerheden. Appels met peren vergelijken zou je zeggen, maar een rechter gaf in de maand juli dit jaar toch de Belastingdienst gelijk. De vso moet van tafel.

Dit betekent niet dat de zekerheden voor professionals met een DUBV anders worden. De van tafel gehaalde vso is technisch gezien een overbodig document die vooral commerciële meerwaarde had voor Uniforce. Het onderstreepte de veiligheid van de constructie, die net zo fiscaal veilig is als een ander dienstverband. Immers, een professional kan niet meer belasting betalen dan binnen een dienstverband. Dat was zo en dat blijft zo. Claims achteraf blijven zeer onwaarschijnlijk binnen deze constructie. Alleen de belofte vooraf wilde de Belastingdienst niet meer geven en daar legt Uniforce zich niet bij neer.

Een reactie vanuit Uniforce zelf:

De Belastingdienst legt een relatie met de Wet DBA. Doordat per 1 mei 2016 de VAR werd afgeschaft, gaf de Belastingdienst geen vrijwaringen vooraf meer. Alleen een Uniforce Professional kon de opdrachtgever en intermediair sinds die datum nog vooraf vrijwaren met een brief van de Belastingdienst bij de afgifte van een geldige VUR. De Belastingdienst vond die uitzonderingspositie voor Uniforce Professionals ongewenst.

Het Uniforce-concept heeft niets te maken met de Wet DBA. Die handelt namelijk over zzp’ers en Uniforce Professionals worden vanuit een loondienstverband met een DUBV gedetacheerd. Die DUBV voldoet als werkgever aan alle werkgeversverplichtingen en de Uniforce Professional is als werknemer verzekerd in het sociaal stelsel. Dat is het Uniforce-concept.

Wij vinden het jammer en onterecht dat wij die uitzonderingspositie vooralsnog kwijt zijn en daarom zullen we die beslissing aanvechten. Verder zal voor de bestaande Uniforce Professionals niets veranderen tot 1 januari 2020 en blijft de vso gewoon van kracht. Na die datum en voor nieuwe Uniforce Professionals die aansluiten na 1 juli 2018 geldt dat ze zullen worden beoordeeld als normale detachering met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd en een werkgever die aan alle wettelijke eisen voldoet.

Samengevat

We zijn voor zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Hoe je dat vorm geeft en binnen welke rechtsvorm, is aan jou. De DUBV is een alternatief voor de rechtsvorm eenmanszaak en geeft maximale zekerheid vooraf. Of je daar behoefte aan hebt, is aan jou. De fiscale veiligheid van de DUBV constructie staat met deze uitspraak niet onder druk. We blijven de voortgang op dit onderwerp volgen en mocht je nog verder vragen hebben; stel ze gerust.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket