In 28% van de gevallen geeft de webmodule geen eenduidig antwoord

webmodule

Bericht geplaatst 18 juni 2021 om 10:05

Op 3 juni 2021 was ‘Werken als Zelfstandige’ het onderwerp van een stakeholdersbijeenkomst. Diverse demissionaire bewindslieden branche-, beroeps- en belangenorganisaties waren aanwezig en informeerden over de ontwikkelingen in het zzp-beleid.

Ondersteund door beleidsambtenaren werden de aanwezigen in de sessie bijgepraat over de Wet DBA, de webmodule en algemene onderwerpen die betrekking hebben op zzp’ers.

Nieuwe kabinet

Terugkerend thema was dat het huidige kabinet geen beslissingen meer gaat nemen over de zaken die tijdens de bijeenkomst aan de orde kwamen. De ministeries blijven wel bezig met de verschillende onderwerpen maar eventuele beslissingen worden doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Wet DBA

Zoals bekend controleren en handhaven ze tot 1 oktober 2021 niet op basis van deze wet. Gelet op de personeelstekorten in de zorg is dat misschien maar goed ook. Alhoewel ze in de praktijk doorgaans werken met zzp-overeenkomsten die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, hebben wij het vermoeden dat in de praktische uitvoering er nog wel eens het een en ander mis gaat.

Lange tijd was de verwachting dat ze de wet geheel zouden intrekken en vervangen door een gehele nieuwe regeling. Daarvan lijkt inmiddels geen sprake meer te zijn. Het lijkt erop dat de wet blijft gelden en dat de gebreken die aan de wet kleven, worden opgelost met de webmodule, die zich op dit moment nog in de pilotfase bevindt.

Webmodule

De webmodule gaat de wet dus niet vervangen, maar wordt als extra instrument toegevoegd. Zo helpen de modelovereenkomsten opdrachtgevers en zzp’ers om de juiste keuze te maken en deze op de juiste wijze vast te leggen.

De pilotperiode van de webmodule duurt tot ten minste 11 juli 2021, met de mogelijkheid deze periode te verlengen. Gelet op de resultaten tot nu toe zou dat zomaar kunnen gebeuren. In 28 % van de gevallen geeft de webmodule op dit moment geen eenduidig antwoord. Als opdrachtgever weet je dus nog niet waar je aan toe bent. Voor een opdrachtgever is dat niet prettig. Voor de zzp’er die daardoor een opdracht aan zijn neus voorbij ziet gaan, is het zeer nadelig. Vandaar dat door een groot aantal partijen wordt opgeroepen om de webmodule niet in te voeren, althans niet in zijn huidige vorm.

De ministeries van SZW en Financiën willen echter geen afscheid nemen van de webmodule. De pilot zal door het demissionaire kabinet worden geëvalueerd is de verwachting. Daarna hakt het nieuwe kabinet definitieve knopen door over de aanpassingen aan de webmodule en de invoering daarvan.

Voor het handhaven van de wet DBA na 1 oktober 2021 geldt min of meer hetzelfde. Het demissionaire kabinet gaat daarover geen beslissing meer nemen, maar schuift die verantwoordelijkheid door naar het nieuwe kabinet.

Dit betekent dat er voorlopig nog geen einde komt aan de onduidelijkheid rondom het contracteren voor jou als zzp’er. Zolang de Belastingdienst niet actief controleert, is dat uiteraard niet zo’n groot probleem. Als je echter opdrachten hebt die doorlopen na 1 oktober 2021 is het verstandig om te zorgen dat niet alleen de overeenkomsten maar ook de daadwerkelijke situatie voldoet aan de eisen van het zelfstandig ondernemerschap. Zo wordt je na die datum niet verrast.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket