webmodule

Bericht geplaatst 28 september 2021 om 10:55

De week begon aanvankelijk niet goed. Op 20 september stuurde de Staatssecretaris van Financiën een brief aan de Tweede Kamer waarin hij verslag doet van wat er de afgelopen periode door zijn ministerie en dat van SZW is gedaan met betrekking tot het werken als zelfstandige. Het slechte nieuws daarbij is dat de Staatssecretaris vooralsnog vasthoudt aan de webmodule, de tool die opdrachtgevers moet helpen bij de vraag of ze een zzp-overeenkomst mogen sluiten.

Gebrek aan duidelijkheid webmodule

Op die webmodule, die de afgelopen maanden is getest, is veel kritiek geuit door diverse partijen en organisaties. Dit gebrek aan duidelijkheid wordt enerzijds veroorzaakt door het feit dat in bijna 30 % van de gevallen door de webmodule geen oordeel wordt gegeven. Andere oorzaak is dat de Belastingdienst de mogelijkheid wil behouden om op basis van de feiten tot een ander oordeel te komen.

Het nieuwe kabinet bepaalt

Vanuit de praktijk wordt al geruime tijd gepleit voor het niet invoeren van de webmodule. Althans niet zonder voornoemde problemen op te lossen. De Staatssecretaris heeft daarvoor niet gekozen. Wel is de definitieve beslissing over de invoering vooruitgeschoven naar het nieuwe kabinet. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft bij monde van haar voorzitter in de Telegraaf nog eens duidelijk uitgelegd wat er mis is met de webmodule in zijn huidige vorm.

Het goede nieuws:

De Tweede Kamer heeft een motie van Joost Eerdmans (JA21) aangenomen op grond waarvan de regering wordt opgeroepen om te komen ‘tot een wettelijke regeling voor zelfstandig ondernemerschap die de rechtspositie van zzp’ers in alle relevante aspecten vastlegt’.

Als de regering deze motie uitvoert betekent dit dat de zzp’er in ieder geval een wettelijke positie krijgt. Helaas is het dus niet verplicht om een motie uit te voeren. De motie biedt daarnaast ook voldoende aanknopingspunten om een aantal andere zaken goed te regelen. Denk hierbij aan het werken buiten loondienst en het (fiscaal) stimuleren van voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid en voor de oude dag.

Wij zijn met name benieuwd naar de wijze waarop de regering uitvoering gaat geven aan de motie. En binnen welke termijn dit gaat gebeuren. Het zou na vele decennia een einde maken aan een langlopende discussie en de zzp’ers de duidelijkheid geven waar ze om vragen en die ze verdienen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket