Inkoopbeleid zorgverzekeraars 2023 – kansen en bedreigingen voor zzp’ers

onzuivere bemiddeli

Bericht geplaatst 22 april 2022 om 10:50

Zoals ieder jaar op 1 april hebben de zorgverzekeraars op die datum hun inkoopbeleid voor 2023 gepubliceerd. In dat beleid zetten de zorgverzekeraars uiteen welke uitgangspunten en voorwaarden ze gaan hanteren bij het sluiten van contracten met zorgaanbieders voor 2023.

Ondanks de enorme toename van het aantal zzp’ers in de zorg zijn verzekeraars nog niet van plan om de lijn die een aantal jaar geleden is ingezet te veranderen. Zorgverzekeraars hebben het liefst zo min mogelijk van doen met zzp’ers.

Rechtstreeks contracteren

De mogelijkheden om als zzp’er rechtstreeks een contract te sluiten met een zorgverzekeraar waren al niet groot en worden vanaf 2023 nog verder beperkt. VGZ kondigt aan de contracten met zzp’ers te gaan afbouwen. Vanaf 2025 zullen zij helemaal niet meer rechtstreeks met zzp’ers contracteren.

Andere verzekeraars bieden de optie nog wel, maar onder strenge voorwaarden. Zo contracteert Menzis zorgverleners vanaf niveau 5, daaronder niet. VGZ hanteert nu nog niveau 3 maar dat gaat dus stoppen. Daarnaast verlangen ze doorgaans een Kiwa- of HKZ-certificaat en gelden er omzeteisen.

In de praktijk blijkt dat de eisen die verzekeraars stellen en het proces om te komen tot een contract, het niet makkelijker of aantrekkelijker maken om als zzp’er überhaupt te proberen een contract te krijgen. Op papier is die mogelijkheid er dus wel, maar in de praktijk zitten de verzekeraars er niet op te wachten.

Onderaanneming

Alle zorgverzekeraars beperken de mogelijkheid voor gecontracteerde instellingen om zorg uit te besteden aan zzp’ers. De meeste verzekeraars hanteren in dat kader een percentage van 33 % van het totale zorgvolume per contractant.

Alleen CZ hanteerde tot en met 2022 nog een percentage van 50 %. In het inkoopbeleid van 2023 volgt CZ de andere verzekeraars en verlagen ze dat percentage ook naar 33 %.

Coöperatie

Zowel direct als indirect werken voor zorgverzekeraars door zzp’ers wordt dus verder beperkt. De enige mogelijkheid die zzp’ers nog wel hebben, is samenwerken in een zorgcoöperatie waarbij de coöperatie de zorgovereenkomst heeft met de zorgvrager en de zorg factureert aan de verzekeraar.

De coöperatie is in die constructie ook verantwoordelijk voor de bevoegd- en bekwaamheden van de zzp’ers die bij haar zijn aangesloten. Er zijn al talloze coöperaties actief in Nederland. De meeste functioneren goed en naar tevredenheid van de zzp’ers die lid zijn.

Er zijn echter ook coöperaties die in de praktijk meer lijken op een bemiddelingsbureau. Daar is de invloed van de leden zeer beperkt. Als lid van een dergelijke coöperatie en zonder andere eigen opdrachtgevers, loop je als zzp’er wel het risico dat ze je lidmaatschap van de coöperatie aanmerken als een arbeidsovereenkomst.

Word dus niet zomaar lid van de eerste de beste coöperatie, ben kritisch op de werkwijze en de manier waarop het bestuur is ingericht. Bij twijfel zijn wij er om met je te mee te denken over de oplossing die voor jouw situatie het best passend is.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket