Jongeren kiezen voor minder stress

stress, compensatieregeling

Bericht geplaatst 10 januari 2023 om 11:05

Op verschillende media zie je het voorbij komen: jongeren hebben vaker last van psychische klachten. Aangezien ons ledenbestand voor bijna 15% uit zzp’ers tot en met 25 jaar bestaat, hebben we een onderzoek gedaan. Ook gingen we met 2 van de respondenten het gesprek aan. Je leest hier wat onze jongere leden ervaren.

Onderzoeken CBS

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat werknemers in de zorg veel stress ervaren. Het CBS deed onderzoek naar werknemers, maar niet naar zzp’ers in de zorg. In een ander artikel van het CBS werd gezegd dat 1 op de 5 jongeren (te)veel werkstress ervaart. Dit was voor ons een reden om een onderzoek te starten onder onze jongeren, hoe ervaren zij de werkstress als zzp’er in de zorg?

Van de ziektewet naar zzp’er

Marjolein was 24 jaar toen ze twee jaar geleden startte als zzp’er in de zorg, helpende plus. In die jaren als zzp’er heeft ze veel meer ruimte om haar visie op de zorg uit te voeren op haar manier. ‘De vrijheid die ik in loondienst had was zo beperkt. De inzichten die ik als zzp’er bij opdrachtgevers neerleg worden erg gewaardeerd. Ik begrijp niet waarom dit in loondienst niet zo was.’

Ook Marjolein kwam in een burn-out terecht toen ze in loondienst werkte. De beperkingen die haar werden opgelegd waren hiervan de oorzaak. De regels die door de instellingen werden opgelegd werkten voor haar niet. Ze kwam in de ziektewet terecht en zag geen andere optie meer dan voor zichzelf beginnen.

Hoe zit het met jonge zzp’ers in de zorg?

Om te achterhalen of werkstress een reden was om als zzp’er te starten, hebben we een onderzoek gedaan onder onze jonge leden. Ook waren we benieuwd of de werkstress minder is sinds ze als zelfstandige zorgaanbieder aan de slag zijn.

66,7% van onze jongere leden geeft aan dat zij te maken hebben gehad met te hoge werkstress die mogelijk tot een burn-out leidde. Hiervan geeft de grootste groep aan dat dit door de hoge werkdruk komt. Hieronder zie je alle resultaten van ons onderzoek.

Ruim 78% van deze groep heeft dat ervaren in loondienst. 78% daarvan geeft aan dat dit de reden was om als zzp’er in de zorg weer de regie terug te pakken. Het ondernemerschap zorgde niet bij iedereen voor minder werkstress, komt er uit het onderzoek naar voren. 17% van de zzp’ers in de zorg ervaart nog steeds evenveel werkstress als in loondienst. Een paar antwoorden die er gegeven worden over de stress die ze ervaren als zzp’er:

‘’Financieel overzicht behouden, concrete doelen opstellen en behalen’’
‘’Door alle werkdruk en tijdsdruk. Ook zoals de mensen steeds zwaarder binnenkomen, daardoor vind ik de zorg niet meer leuk.’’
‘’Er wordt te veel overgelaten aan zzp’ers, weinig waardering, je moet je zelf meer bewijzen dan mensen in loondienst.’’
‘’Het verliezen van opdrachten – het maken van te veel onbetaalde uren.’’

Onur aan het woord..

Zo ook Onur (25). Als jonge jongen had hij een moeilijke jeugd. Hij ging zijn droom achterna om professioneel kickbokser te worden. Als professioneel kickbokser kon hij zijn gezin onderhouden, tot de pandemie kwam. Dat was het moment dat hij thuis kwam te zitten en hij zich besefte dat hij op een andere manier voor geld moest zorgen. De kosten gaan met een jong gezin thuis immers gewoon door. Hij rolde binnen als begeleider bij Very Intensive Care (VIC) Workhomes. Hij had dan weliswaar geen opleiding maar wél veel levenservaring waardoor hij de cliënten kon helpen. Binnen dit bedrijf kon hij een interne opleiding volgen.

‘Toen ik daar startte leek het me erg leuk en niet te zwaar. Maar de cliënten die binnen stroomden kwamen uit TBS en waren gevaarlijk’, vertelt Onur. De dagelijks dreigingen eisten later dan ook mentaal zijn tol. Na een half jaar raakte Onur in een burn-out.  ‘Destijds was ik 21 jaar en ik was elke dienst gespannen. Ik gaf aan dat het niet goed ging, maar mijn manager stond niet toe dat ik direct in de ziektewet ging. Ik moest het blijven proberen. Als ik het niet meer trok mocht ik wel mijn vakantie-uren inzetten, maar me vooral niet ziek melden. Tot het moment dat ik instortte.’

‘In de re-integratie periode bleek dat dit voor mij niet meer de plek was om te werken. Toen heb ik de keuze gemaakt om als zzp’er mijn carrière voort te zetten. Onur geeft aan dat het heel belangrijk is om zelf je grenzen aan te geven. Dat lukt hem als zzp’er beter dan in loondienst. ‘Nu kies ik om te werken op groepen waarbij ik het naar mijn zin heb. Ik kan dan het werk verrichten met alle liefde en passie die ik in mij heb. Zo kan ik optimaal zorgen voor de cliënten.’

Wat Onur graag mee wil geven is het volgende: ‘Werken in de zorg is niet makkelijk. Dagelijks hebben de cliënten de beste zorg nodig en dat kan alleen als je goed voor jezelf zorgt’. 

Al met al kunnen we concluderen dat het werken in de zorg voor jongeren als vrij stressvol wordt ervaren. Uit ons onderzoek komt naar voren dat jongeren dit minder stressvol ervaren als zzp’er, of dit dan een betere keuze is, is niet gezegd. Het onderzoek is namelijk niet gericht op het omgaan met alle wettelijke eisen die horen bij de zzp’er in de zorg. Dit wordt vaak vergeten.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket