Meer duidelijkheid over doorbetaling niet-geleverde zorg

uurtarief

Bericht geplaatst 1 juni 2021 om 07:00

Budgethouders van persoonsgebonden budget(pgb) hebben de mogelijkheid om niet-geleverde zorg tijdens de pandemie door te betalen onder bepaalde voorwaarden. We hebben jullie hierover al eerder geïnformeerd, echter zijn er nu twee uitzonderingen bijgekomen. Daarover hier meer.

Op 18 mei 2021 heeft de minister duidelijk gemaakt dat de mogelijkheid om te betalen voor niet-geleverde zorg ook geldt in twee uitzonderingssituaties.

1. Vaccineren onder werktijd

Verleen jij zorg bij een cliënt met een pgb-budget en wil je gevaccineerd worden? Dan kan dit indien noodzakelijk onder ‘werktijd’. Als het niet mogelijk is/was voor jou om de vaccinatie(s) buiten de uren dat je zorg verleent te plannen, is het mogelijk om de tijd (die je tijdens werktijd nodig hebt), als niet-geleverde zorg toch doorbetaald te krijgen. Let op, voor deze uitzonderingssituatie mag maximaal twee uur worden doorbetaald. Indien je twee prikken krijgt, is dat dus twee keer maximaal twee uur. De reiskosten die je eventueel moet maken, mogen niet worden vergoed.

2. Geen mondkapje

Soms is het niet mogelijk om een mondkapje te dragen bij het verlenen van zorg. Bijvoorbeeld als de cliënt daarvan in de war raakt of omdat je cliënt moet kunnen liplezen. Zonder mondkapje is het risico op besmetting met corona groter. Als dit tot gevolg heeft dat je minder zorg kunt verlenen dan je hebt afgesproken, is het mogelijk om de uren die je niet kunt werken, als niet-geleverde zorg toch in rekening te brengen. Je cliënt mag die uren ook gewoon betalen, zonder daardoor in de problemen te komen.

Meer duidelijkheid over doorbetaling niet-geleverde zorg

Met het expliciet benoemen van deze twee uitzonderingen is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijkheid om doorbetaald te worden in situaties dat je, buiten jouw toedoen, niet in staat bent om de overeengekomen zorg te leveren. Dat is goed nieuws, voor jou als zzp’er maar zeker ook voor de budgethouders, die als niet deskundige partij in deze ongetwijfeld met veel vragen zitten over niet-geleverde zorg.

We schreven eerder al 2 artikelen over dit onderwerp:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket