“Mijn bonus gaat naar Stichting Ambulance Wens”

Gabydejong

Bericht geplaatst 27 november 2020 om 10:26

Gaby de Jong ontving begin oktober een e-mail over de zorgbonus. ‘Voor ons hoor jij er als zzp’er ook bij’, stond daarin geschreven. Gaby hoefde maar een ding te doen: aantonen dat hij daadwerkelijk in aanmerking komt voor de 1000 euro. Dat deed hij. Én hij voegde er een vrij opmerkelijk, maar prachtig verzoek aan toe.

“Mijn bonus gaat naar Stichting Ambulance Wens”, vertelt Gaby. “Zo komt het geld terug in de zorg, bij de mensen die het écht nodig hebben. Ik heb m’n initiatief onder meer via social media gedeeld, en wat gebeurde er? Collega’s geven aan dat ze het voorbeeld gaan volgen. Ik hoop dan ook dat de stichting binnenkort meerdere zorgbonussen als donatie ontvangt. Dat zou geweldig zijn!”

Serieuze argumenten

Wie Gaby’s berichten leest, komt erachter dat zijn actie niet alleen een geweldig gebaar is. Er hoort ook een serieuze ondertoon bij. “Als begeleider in de gehandicaptenzorg én voorzitter van Netwerk zzp’ers in de zorg wilde ik een statement maken”, legt Gaby uit. “Met vier argumenten:

  • Ik vind dat ik gewoon mijn werk heb gedaan, zoals iedere andere Nederlander
  • Ik zie liever structurele waardering voor zorgmedewerkers
  • Ik kan me niet vinden in de criteria en daarbij behorende uitsluitingen van collega’s
  • En, ik wens geen bonus te ontvangen van een kabinet dat zoveel op de zorg heeft bezuinigd

Vanwege deze redenen wilde ik de bonus in eerste instantie ook niet aanvragen, maar voor Stichting Ambulance Wens heb ik het tóch gedaan.”

Mooi gebaar

Zijn kritiek is zeker niet gericht aan het adres van opdrachtgever en aanvrager SWZ Zorg in Son. Voor hen heeft-ie niets dan lof. Hij is blij dat zzp’ers hier gewaardeerd worden, want hij weet dat dit niet vanzelfsprekend is. “Ze schieten de bonus zelfs voor als deze voor het einde van het jaar niet is overgemaakt”, voegt Gaby eraan toe. “Ze vinden het niet reëel als zorgverleners er zo lang op moeten wachten. Dat is een mooi gebaar.”

Zorgverlening in coronatijd

Ook al vindt Gaby dat hij ‘gewoon’ zijn werk doet, is dit niet altijd even makkelijk. Voor personen met een ernstige verstandelijke beperking is het erg verwarrend dat ze soms wel en soms niet een mondkapje op moeten. Voor cliënten met een auditieve beperking is het mondkapje al helemaal een drama. En wat te denken van cliënten die hun familie niet mogen zien.

“Hierdoor ontstaat dikwijls moeilijk verstaanbaar gedrag onder cliënten”, legt Gaby uit. “Personen met een beperking begrijpen deze wereld niet. Zelf vond ik het vooral schrijnend om te zien dat ouders en een cliënt, gescheiden door dranghekken, bijna naar elkaar moesten schreeuwen. Ik ben zelf ook ouder van een kind met een beperking, dus dat raakte me echt.”

Ook doneren?

Met zijn donatie aan Stichting Ambulance Wens geeft Gaby toch een positieve wending aan de coronatijd. En hij hoopt dat het totaalbedrag verder oploopt. “Op de website van de stichting staat hun rekeningnummer. Het zou te gek zijn als meer zzp’ers meedoen!”

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket