Modelovereenkomsten, maak je er niet te druk over

Bericht geplaatst 4 mei 2016 om 11:53

Sinds 1 mei is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties van kracht. Deze vervangt de VAR. Voordat het zover was, heeft de invoering van de DBA al heel wat stof doen opwaaien. Staatssecretaris Wiebes beantwoordde meerdere malen Kamervragen, maar de onrust nam hierdoor niet af. Wij willen dat alsnog voor elkaar krijgen, want de modelovereenkomsten zijn helemaal niet zo belangrijk als menig zzp’er denkt. Het gaat er vooral om dat je voldoet aan de ‘standaard eisen’ van het ondernemerschap.

Het kan doorgaan

Alle ophef rondom de DBA lijkt paniek om niets. We citeren Wiebes letterlijk uit zijn antwoorden van 26 april, gericht aan het CDA. Bij vraag Kamervraag 5: “De positie van zzp’ers gaat er onder DBA dus op vooruit. Het gebruik van modelovereenkomsten is nooit verplicht. Ook met een eigen overeenkomst kan bereikt worden dat buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.” Extra risico’s zijn er volgens hem niet door de nieuwe regelgeving. Zelfs minder dan in de VAR-tijd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, het kan allemaal gewoon doorgaan.

Stel de juiste vragen

Wanneer werk ik als ondernemer? Wanneer binnen een dienstverband? En op welke manier kan een modelovereenkomst helpen, zodat ik als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst? Het zijn prangende vragen uit het veld, maar wij adviseren om je hier niet te veel mee bezig te houden. Richt je vooral op het ondernemerschap. Daar heb je tenslotte voor gekozen en zo blijf je ver weg van eventuele risico’s van een dienstverband. De Belastingdienst helpt jou bovendien de juiste vragen aan jezelf te stellen als zzp’er. Daar ben je meer bij gebaat.

Wij kunnen ook helpen met modelovereenkomsten

Een echte ondernemer zijn of worden; het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom ondersteunen wij je ook graag. Door je van de juiste informatie te voorzien en met onze diensten uit het kwaliteitspakket. Kies je voor dit abonnement, dan kun je met allerlei vraagstukken bij ons terecht en krijg je bijvoorbeeld ieder jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag. Wil je nu al weten hoe je er vandaag de dag voor staat als ondernemer? Doe vast de Ondernemerscheck.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket