Nieuws

Nieuws en actualiteiten februari

dinsdag 26 februari 2019    Dit artikel delen

Zoals jullie gewend zijn schrijven we iedere week over een onderwerp dat te maken heeft met zzp’ers. Deze week zetten we een aantal kleinere nieuwtjes en wetenswaardigheden op een rij, zodat je op de hoogte blijft van wat er speelt rondom jouw praktijk. 

BIG-nummer? Maak hem op actieve wijze bekend!

Vanaf 1 april aanstaande ben je verplicht om jouw BIG-nummer actief kenbaar te maken. Jouw BIG registratienummer moet te lezen zijn op jouw website(s) en andere digitale media, op jouw briefpapier en bijvoorbeeld bij jouw e-mail ondertekening. Ook op jouw facturen moet jouw BIG-nummer te vinden zijn, alhoewel behoorlijk wat zzp’ers dat al deden. Met deze nieuwe regels stel jij jouw opdrachtgevers in staat om op een laagdrempelige wijze te controleren of jouw BIG registratie klopt en actueel is. Het is voor opdrachtgevers namelijk eenvoudiger om te zoeken op een BIG-nummer, dan op de persoonlijke naam van een zorgverlener.

Een wijziging in de wet BIG brengt deze nieuwe eisen met zich mee. Het laagdrempelig en transparant op kunnen zoeken van jouw BIG registratie is hierbij een doel. Aangezien jouw privacy teveel onder druk komt te staan met het overdragen van jouw geboortedatum (wat ook een zoekmogelijkheid is), is er gekozen voor het verplicht vermelden van jouw BIG-nummer op al jouw correspondentie. Jouw status inzien binnen het BIG register doe je hier. Het zoeken van een zorgverlener kan hier.

Joost Zorgt failliet. Garanties voor zzp’ers?

Eén van de eerste zorgorganisaties die heel scherp koos voor zzp’ers in de zorg, was Joost Zorgt. De idealistische zorgorganisatie, opgericht door de zorg behoeftige Joost Nauta, is uiteindelijk door financiële problematiek onderuit gegaan. Toen de organisatie startte was het doel om alleen met zzp’ers in de zorg te werken, omdat zij volgens de oprichter als geen ander zorg op maat wisten te leveren. De jaren erna is Joost Zorg een hybride model gaan hanteren waar zowel zorgprofessionals in dienst, als zzp’ers konden werken voor de zorgorganisatie. Zo’n 300 zorgprofessionals werkten voor Joost Zorg op het moment dat het ter ziele ging begin deze maand.

Enkele weken later komt dit artikel naar voren, waaruit blijkt dat de curator en gemeenten zich zorgen maken over de continuïteit van zorg voor cliënten. zzp’ers zouden facturen van voor de faillisementsdatum van 6 februari niet betaald hebben gekregen en er zou ook na 6 februari nog niet betaald worden via de curator en de nieuwe beoogde overnameorganisatie Actief Zorg. Logischerwijs krabben zzp’ers zich hierdoor achter de oren en kijken zij naar nieuwe opdrachten. Wat opvalt is dat curator en gemeenten proberen garanties te geven aan zzp’ers, zodat zij behouden kunnen blijven voor cliënten.

We kunnen zzp’ers die werkten voor Joost Zorgt aanraden om de overeenkomst met Joost Zorgt als afgebroken / afgesloten te zien en zichzelf als schuldeiser te presenteren als facturen van voor 6 februari niet betaald zijn. Het betreft hier een heel vervelende situatie die vooral met ondernemersrisico te maken heeft. Het vereist dat je je formeel opstelt als je het gevoel hebt dat jouw belangen onvoldoende worden gediend. Of je als zzp’er een nieuwe overeenkomst aan wil gaan als onderaannemer bij de nieuwe zorgorganisatie is uiteraard aan jou en afhankelijk van de voorwaarden die geboden worden. Dit betreft echter wel een nieuwe overeenkomst en dien je ook als dusdanig te beoordelen. Daarnaast is het uiteraard ook een mogelijkheid dat niet Actief Zorg, maar jij zelf als zorgaanbieder cliënten overneemt als curator en gemeenten graag zien dat cliënten in zorg blijven. Vragen of opmerkingen over dit dossier? Laat het ons weten >>

Zzp’ers moeten gedwongen meedoen met onregelmatige diensten

Een heel bijzondere stellingname van niemand minder dan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het antwoord op de personeelstekorten in de GGZ kan onder meer opgelost worden door zzp’ers te verplichten om avonddiensten en weekenden te laten werken. Die verwende zzp’ers in de zorg belasten het personeel onnodig met al die voorkeur die zij hebben voor regelmatige diensten en ze ontlopen de onregelmatige diensten. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord?

De dag erna krijgen wij de mogelijkheid om te reageren op het standpunt van Blokhuis. Dat artikel is hier terug te lezen. De trouwe lezers van onze website zullen niet verrast zijn over onze standpunten. Het sturen van zzp’ers is vanuit de wet DBA niet toegestaan. Met het verplicht stellen van diensten duw je zorgprofessionals alleen maar verder van je af. Veel zzp’ers werken alle diensten alle dagen, maar niet álle zzp’ers doen dat. Net zoals ook niet alle medewerkers in een dienstverband altijd alle diensten werken. Dat dit oude denken over het oplossen van het arbeidsmarktprobleem nog steeds leeft bij bewindvoerders, is op zijn zachtst gezegd zorgelijk te noemen.

Heb je tijd voor een artikel uit de praktijk van de GGZ over flex en wisselende gezichten? Dan is dit een aanrader.

Bijeenkomsten voor zzp’ers in de zorg

Heb jij ondanks je overvolle agenda tijd en zin in een leuke bijeenkomst? Dan hebben we hier nog een paar opties voor je:

  • We werken samen met zzp belangenorganisatie Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO). Zij organiseren kennislunches voor alle zzp’ers uit alle sectoren (dus ook de zorg), met onderwerpen zoals marketing, innovatie en financiële zaken. De agenda en data vind je hier. Als je lid bent van SoloPartners kun je je hier gratis voor aanmelden.
  • We worden als brancheorganisatie regelmatig uitgenodigd om te spreken bij bijeenkomsten van zorgorganisaties, samenwerkende zzp’ers en bemiddelende organisaties. Dat doen we de aankomende maanden onder meer bij de PIDZ Plus bijeenkomsten en de Puurzorg netwerkt 2.0 bijeenkomst in april.

Tot zover de nieuws- en wetenswaardigheden in de maand februari. Als brancheorganisatie houden we onze leden en niet-leden op de hoogte van alles wat er speelt. Zodat de zzp’er in de zorg zich vooral kan richten op de eigen praktijk. Steun jij onze activiteiten? Word dan lid >>

Dit artikel delen