Onbekend maakt onbemind

Petra den Hollander

Bericht geplaatst 15 januari 2021 om 09:22

Ze werd dit jaar Kinderverpleegkundige ‘Family integrated care’ van het jaar. Daarmee was Petra den Hollander de eerste zelfstandige die deze prijs kreeg toegekend. Een hele eer, maar volgens Petra wordt haar beroepsgroep nog te weinig erkend in de sector. “Uiteindelijk is dat in het nadeel van degenen voor wie we het doen. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod. Als zelfstandige zorgaanbieders kunnen we juist een mooie bijdrage leveren aan de oplossing daarvan.”

Petra (49) werkt ruim vier jaar als zelfstandige. Onder de naam Zienergie-Kids biedt ze gespecialiseerde zorg voor zieke kinderen aan huis of op school. Daarbij kan ze bogen op zo’n twintig jaar ervaring bij diverse ziekenhuizen en in de thuiszorg. Ze hoopt van harte dat de titel van Kinderverpleegkundige van het jaar gaat helpen om haar beroepsgroep beter op de kaart te zetten.

“Als zzp’ers zijn we nog onvoldoende zichtbaar bij zorgverzekeraars en transferverpleegkundigen. Die volgen in eerste instantie de lijn naar de grotere thuiszorgorganisaties als een kind na opname thuis intensieve zorg nodig heeft. Niet altijd worden dan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen ingezet. Wij, de zelfstandig opererende kinderverpleegkundigen, lijken daarbij onzichtbaar.”

Deskundigheid

Dat laatste verbaast Petra. De vraag naar haar deskundigheid is namelijk groot. En ouders die haar of een van haar zzp-collega’s inschakelen, zijn alleen maar positief. Ze vinden het vooral fijn dat ze zelf de regie kunnen voeren en dat de lijntjes kort zijn. “Maar helaas hoor ik ook vaak dat ouders de vele wisselingen van verpleegkundigen beu zijn”, aldus Petra. “Ze willen kunnen vertrouwen op de komst van dezelfde persoon. En ze willen kunnen vertrouwen op diens deskundigheid en ervaring. Op die punten gaat het nog wel eens mis in de samenwerking met de grotere thuiszorginstellingen. Om die kwestie aan te stippen, ben ik blij dat SoloPartners me een podium biedt voor mijn verhaal.”

Kleine groep collega’s

Het is Petra al langer een doorn in het oog dat verwijzers geen gebruikmaken van zzp’ers met haar specialisme. Ook ergert ze zich eraan dat zij en haar zelfstandige collega’s nog steeds vaak gedoemd zijn tot de status van niet-gecontracteerde zorg. De procedure voor de aanvraag van gecontracteerde zorg is namelijk complex en kost daardoor veel tijd. “Soms moeten jonge patiënten zelfs langer in het ziekenhuis blijven, omdat de zorg thuis nog niet goed is geregeld. Wat denk je dat dát kost?”

Een mogelijke verklaring voor het niet doorverwijzen naar zzp’ers met haar specialisme, is dat het om een kleine groep gaat. “Maar wél een sterk groeiende groep”, stelt Petra. “We zijn BIG-geregistreerd, KIWA-gecertificeerd en we hebben een behoorlijke staat van dienst. Maar… op de een of andere manier zijn we nog onvoldoende bekend. En je weet: onbekend maakt onbemind.”

Kennis van aanbod in regio

Soms handelen verwijzers ook uit gemakzucht of ‘omdat ze het nu eenmaal altijd zo doen’, vertelt Petra. Ze noemt een recent voorbeeld van een transferverpleegkundige in een ziekenhuis waar een van haar thuiszorgpatiënten was geopereerd. Petra vroeg haar om een uitvoeringsverzoek, zodat Petra de verpleging thuis zou kunnen voortzetten. Dat werd geweigerd, want ‘dat doen we alleen voor thuiszorgorganisaties om de kwaliteit te borgen’.

“Het zou helpen als transferverpleegkundigen beter op de hoogte zijn van de professionele groep zelfstandige zorgaanbieders in hun regio”, concludeert Petra. “We bieden immers ook de gewenste kwaliteit, voldoen aan alle eisen voor ons vak en zijn niet voor niets KIWA gecertificeerd! Hetzelfde geldt voor medewerkers van zorgverzekeraars die de indicatie beoordelen en moeten toekennen. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met wat het kind nodig heeft. Daardoor worden indicaties of her-indicaties soms fors ingeperkt. Dat leidt tot schrijnende en hele lastige situaties.”

Professionals

“Het wordt hoog tijd dat verwijzers en zorgverzekeraars ons serieuzer gaan nemen”, besluit Petra haar betoog. “We zijn professionals die netjes werken volgens de wet- en regelgeving. Met onze zorg kunnen we veel betekenen voor een heleboel gezinnen. Veel mensen, ook verwijzers, realiseren zich onvoldoende hoe intensief de verzorging is van een ziek kind. Dat doe je er niet even bij. Een zorgintensief ziek kind heeft 24/7 zorg nodig. In veel gezinnen zie je ouders worstelen. Met onze inzet kunnen we ze helpen, zodat ze soms even hun handen vrij hebben. Zodat ze soms ook even gewoon papa of mama kunnen zijn en hun aandacht kunnen schenken aan de rest van het gezin. Vooral dát motiveert me om onze beroepsgroep beter zichtbaar te maken.”

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket