Onderzoek: zzp’ers in de zorg doen het níet voor het geld

Bericht geplaatst 23 november 2018 om 15:59

Inmiddels levert onze SoloPartners 2018 enquête de eerste antwoorden op die we zochten. Ruim 1000 professionals vulden de enquête in. Mocht je hem als zzp’er nog niet ingevuld hebben dan nodigen we je alsnog van harte uit om dat hier te doen. We gaan een aantal artikelen wijden aan de uitkomsten van onze enquête onder de vele duizenden zzp’ers waarmee we in contact staan. Vandaag ontkrachten we definitief de mythes dat de zzp’er in de zorg alleen als zelfstandige werkt voor het geld en dat de zzp’er duur is. 

Het verwijt

De enorme groei die de groep zzp-ers in de zorg doormaakt, levert beleidsmakers en werkgevers nogal wat hoofdbrekens op. Waarom blijven die zorgprofessionals eigenlijk niet in dienst, maar stromen ze uit en worden ze zzp’er? Alhoewel we als brancheorganisatie al enige tijd proberen uit te leggen dat dit te maken heeft met zachte elementen zoals werkplezier, professionele ruimte en flexibiliteit, is het uiteraard veel eenvoudiger voor werkgevers en beleidsmakers om de oorzaak van dit vervelende probleem vooral buiten jezelf te leggen. In de zoektocht naar het waarom die zorgprofessionals allemaal uit dienst gaan, wordt het antwoord vaak gevonden in ‘meer geld’ en ‘commercieel’ gaan. De zzp-er in de zorg is een geldwolf. We weten al enige tijd dat dit niet waar is en ons onderzoek bevestigt dat.

Gemiddeld uurtarief

Eén van de vragen die we stelden aan de respondenten luidde ‘Wat is jouw gemiddelde tarief?’. We kregen hier vele honderden reacties op en het is wellicht goed om aan te halen dat de leden van SoloPartners voor ruim drie kwart bestaan uit zorgprofessionals uit verzorging en verpleging (V&V). Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in de zorg blijkt te liggen op € 39 per uur. Op de vraag hoeveel variatie er in het tarief van de ondervraagde zit, antwoordde ruim 65% dat daar geen of beperkte variatie in zit. 25% van de ondervraagden gaf aan ‘redelijk’ wat variatie toe te passen en nog geen 10% wijkt veel af met zijn of haar tarief.

In een eerder geschreven artikel zijn we ingegaan op de totstandkoming en de bruto/netto verhoudingen bij een uurtarief van € 40.

Gemiddelde omzet

Een andere vraag die we stelden, luidde ‘Hoeveel omzet (vóór aftrek van kosten) maak jij gemiddeld per jaar?‘. Het antwoord op deze vraag luidde dat er € 49.000 aan omzet werd gemaakt. Van deze bruto omzet moeten dus nog verzekeringen, abonnementen, pensioen, een faciliteit voor arbeidsongeschiktheid, kosten om te reizen, investeringen en bij- en nascholing van af.

Als we er vanuit gaan dat een zzp-er als ondernemer voor de Inkomstenbelasting, een 40% opslag moet hanteren voor het maken van deze kosten, niet facturabele tijd in ogenschouw neemt en ondernemersrisico verrekent, dan zou de gemiddelde omzet van € 49.000 te vergelijken zijn met een dienstverband van € 29.400 op jaarbasis (=60% van € 49.000). Als dit wordt afgezet tegen het gemiddelde jaarsalaris van bijvoorbeeld € 32.900 (14 maal € 2350) exclusief werkgeverslasten, dan is de zzp’er in de zorg echt geen dure professional.

De gemiddelde praktijk

Uiteindelijk doet bijna 95% van de respondenten hun aangifte als ondernemer voor de Inkomstenbelasting. We weten dat 82% van de gehele doelgroep geen dienstverband er naast heeft en dus fulltime ondernemer is. Met een omzet van € 49.000 en een gemiddeld uurtarief van € 39 kennen we dus nu de gemiddelde praktijk. Zzp-ers in de zorg zijn gemiddeld 1256 uur facturabel per jaar, oftewel bij 46 werkzame weken per jaar 27 uur per week facturabel aan het werk. Een maand zonder vakantie levert hen 116 uur facturabel werk op. Toch zijn ze in zo’n maand fulltime (156 uur) met hun bedrijf bezig. Hiermee wordt een signaal dat wij al vaker ontvingen bevestigd: zzp-ers in de zorg zijn naar verhouding veel tijd kwijt met niet facturabele taken zoals administratieve taken, regeltaken rondom een team, acquisitie, bij- en nascholing. En toch vinden ze het zzp-er zijn leuk. Want op de vraag welk cijfer zij het zzp-er zijn geven, wordt er een 8,5 uitgereikt, tegenover een 6 als cijfer voor het laatste dienstverband.

Niet duurder, niet commerciëler maar juist persoonlijker en ondanks de administratieve lasten toch erg tevreden. Dát is de zzp-er in de zorg. SoloPartners staat voor de zzp-er in de zorg en is van mening dat er feitelijk over de zzp-er gesproken moet worden en niet om basis van een onderbuik gevoel. Mee eens? Doe dan mee en sluit je aan bij onze beweging >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket