Nieuws

Ons onderzoek naar 127.000 zzp’ers in de zorg

donderdag 31 mei 2018    Dit artikel delen
KvK register

SoloPartners deed onderzoek naar de grootte van de groep zzp’ers in de zorg. Voor ons staat vast dat ruim 127.000 zzp’ers in de zorg actief zijn, waaronder zo’n 30.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe hebben wij deze conclusies getrokken?

127.000 Wkkgz plichtige eenmanszaken

Het ministerie van VWS gaf vorig jaar deze folder uit, die stelt dat de Kamer van Koophandel SBI codes 47.73, 47.74, 86, 87 en 96.02 bepalend zijn voor het oordeel ‘Wkkgz plichtig’. Deze SBI codes zijn voor ons het startpunt geweest om de totale groep zorgaanbieders in kaart te brengen. Uit deze complete geanonimiseerde KvK lijst hebben we alle eenmanszaken geselecteerd. We hebben hiermee de reguliere zorgorganisaties genegeerd en hebben ons geconcentreerd op de kleinste ondernemingsvorm in de zorg. Op het moment van onderzoek zijn er 127.420 eenmanszaken ingeschreven met deze SBI codes. Onder dit totaal vallen onder meer fysiotherapeuten, verpleegkundigen en bijvoorbeeld huisartsen. In 2017 kwamen er 14.902 eenmanszaken bij met deze SBI codes, een stijging van 12%.

Van eenmanszaak naar zzp’er

Aangezien ‘zzp’er’ geen formele juridische status is, maar een benaming is die onder de eenmanszaak geschoven wordt, is de vraag hoeveel van die eenmanszaken daadwerkelijk als zzp’er actief zijn. Onze aanname hierbij is dat het aantal eenmanszaken in de zorg nagenoeg overeenkomt met het aantal zzp’ers. Deze aanname komt voort uit het feit dat een ‘georganiseerd’ verband van zorgverleners (dus 2 zorgverleners of meer) nagenoeg nooit kiest voor de eenmanszaak als rechtsvorm. De verplichtingen en aansprakelijkheid die gepaard gaat met het bieden van continuiteit van zorg, maakt de eenmanszaak een zeer kwetsbare ondernemingsvorm voor een zorgorganisatie. De eenmanszaak brengt persoonlijke aansprakelijk met zich mee. De stichting, een BV, maatschap of coöperatie zijn in dit opzicht veel gebruikelijkere ondernemingsvormen. Deze laatst genoemde ondernemingsvormen maakten geen deel uit van dit onderzoek.

Aantal zzp verpleegkundigen

Verpleegkundigen hebben geen unieke SBI code en vallen onder de noemer ‘overige (para)medische praktijken’ binnen de gegevens van de KvK. Van de 127.420 eenmanszaken valt 43.100 onder ‘Overige medische praktijken’, oftewel een derde van het totaal. Welk percentage van die ‘Overige medische praktijken’ dan daadwerkelijk verpleegkundige of verzorgende zijn, hebben we bepaald op basis van de SoloPartners database van ruim 7000 leden. Al onze leden maken deel uit van de groep ‘paramedische praktijken’ en vormen een representatieve afspiegeling van de groep. Van onze leden is 70% verpleegkundige of verzorgende. Daarmee zou het aantal op een kleine 30.000 uitkomen, met daarin 3000 nieuwe V&V instromers in 2017, oftewel 10%.

Meer achtergrond over de drijfveren van zzp’ers in de zorg lees je hier >>

Vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Neem contact met ons op.

Dit artikel delen