Patiënten de dupe van zzp-stop in zorg

Bericht geplaatst 13 februari 2020 om 14:34

Een aantal ziekenhuizen en ambulancediensten zet de samenwerking met gespecialiseerde zzp’ers per direct stop. Dat blijkt uit signalen die binnenkomen bij SoloPartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. De eerste signalen dateren van eind december, en er zijn steeds meer voorbeelden van zorgorganisaties die abrupt stoppen met de inzet van zzp’ers. De aankondiging van staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) dat hij de Belastingdienst opdracht heeft gegeven om in een deel van de zorg en de bouw met sectorgericht toezicht op zzp-wetgeving te starten, heeft de onrust verder vergroot. SoloPartners vreest dat patiënten de dupe zijn, wanneer alleen vaste krachten aan het werk kunnen. Ook mét zzp’ers op de werkvloer is de werkdruk in de zorg al gevaarlijk hoog.

“Er werken duizenden zzp’ers in ziekenhuizen, vaak op gespecialiseerde functies met grote tekorten. De Rijksoverheid heeft de zzp-wetgeving jarenlang stil gelegd, en opeens wordt er in de zesde versnelling gehandeld. Dat is onverantwoord en ondoordacht”, zo zegt SoloPartners

De laatste maand is er veel onrust ontstaan over flexibiliteit in de zorg. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft zich bij televisieprogramma MAX Meldpunt negatief uitgelaten over zzp’ers in de zorg. Daarna publiceerde de commissie Borstlap zijn advies, dat uitgaat van veel minder flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Nu ook de staatssecretaris van Financiën zijn besluit aankondigt, trekken opdrachtgevers aan hun stutten.

SoloPartners maakt zich grote zorgen over het gebrek aan inzicht in de motieven van zzp’ers in de zorg. “Zowel de minister als de staatssecretaris vrezen schijnzelfstandigheid. Maar er is heel weinig bekend over de omvang van dat probleem in de zorg. En wat we wél weten is dat veel zzp’ers sterke motieven hebben om geen vast dienstverband te willen. De bewindslieden hopen zelfstandigheid zó onaantrekkelijk te maken dat de professional weer een ‘gewone’ werknemer wordt. Maar dat is nergens op gebaseerd. Uit eigen onderzoek onder meer dan 1500 zzp’ers in de zorg blijkt dat ruim tweederde de zorg verlaat wanneer zij niet meer flexibel ingezet kunnen worden”. Werkgevers in de zorg hebben grote moeite om personeel aan zich te binden, en de uitstroom is al jaren torenhoog.

Het aantal zzp’ers in de zorg krimpt niet, maar groeit snel. Alleen al in 2019 lijken 19.000 zorgprofessionals zich te hebben ingeschreven als zelfstandige, met een voorlopig totaal van rond de 135.000 professionals. Uit onderzoek van SoloPartners onder meer dan 1500 zorg-zzp’ers blijkt dat de groep zzp’ers over het algemeen de meest ervaren professionals betreft. Gemiddelde werkervaring zit tussen de 15 en 20 jaar. Achter iedere zzp’er zit dus een ervaren zorgprofessional.

Wat zeggen de professionals zelf?

Ambulanceverpleegkundige Jeroen Balyon

Maakt onderdeel uit van een maatschap van negen ambulanceverpleegkundigen in het Zuidwesten van Nederland. Hij merkt dat steeds meer ambulancediensten zzp’ers uitsluiten op basis van de arbeidsrelatie. ‘We komen sommige regio’s niet binnen, omdat de ambulancedienst daar besloten heeft niet te werken met zzp’ers. Ook al zijn er in een aantal regio’s talloze vacatures en tientallen openstaande diensten, we mogen geen diensten aannemen omdat we zzp’er zijn. Men kiest liever voor ambulances die stil staan dan voor het risico om met een zzp’er te werken. Binnen grote steden in Nederland is het inmiddels een structureel verschijnsel dat er in de avond, nacht en weekenden ambulances stil staan, omdat zelfstandige ambulanceverpleegkundigen deze diensten niet op mogen lossen”, aldus Balyon.

Peter Raus, Intensive Care verpleegkundige

Is woordvoerder van Xmedic een netwerk van 170 gespecialiseerde zzp-verpleegkundigen die werken binnen ziekenhuizen door heel Nederland. Ook hij merkt binnen zijn netwerk de gevolgen. “De dag na de Meldpunt-uitzending van de Jonge werden er al diensten ingetrokken door zorgorganisaties, uit angst voor represailles. Staatssecretaris Vijlbrief kwam daar vorige week overheen en ook dat miste zijn uitwerking niet. Een aantal ziekenhuizen besluit uit angst te stoppen met zzp’ers, ook al is dit helemaal niet nodig. Als we vervolgens aan onze collega’s in loondienst vragen hoe het dan wel opgelost wordt met een openstaande dienst, merken we dat er simpelweg geen oplossing is. Bedden worden gesloten, of medewerkers moeten het zelf oplossen met minimale bezetting. De minister lijkt niet door te hebben dat zzp’ers structureel deel uitmaken van de capaciteit van ziekenhuizen.”

Noël de Vries, directeur van detacheringsbureau TMI

Het doel van de aangekondigde maatregelen is om zorgverleners weer terug te krijgen in een dienstverband. Een heilloze missie, weet directeur Noël de Vries van detacheringsbureau TMI te vertellen. “We hebben duizenden gespecialiseerde zelfstandige zorgverleners in ons bestand en die werken met veel plezier en overtuiging voor ziekenhuizen. Ze hebben om heel duidelijke redenen voor een flexibel bestaan gekozen. Als zzp-schap de pas wordt afgesneden, dan zal een deel uit ontevredenheid stoppen met de zorgsector omdat ze simpelweg de omstandigheden in dienstverband niet passend vinden. Een ander deel zal als gedetacheerde kracht via een dienstverband blijven werken, maar niet bij het ziekenhuis in dienst gaan. Het was zinvol geweest als de minister de branche gesproken had voordat hij plannen aankondigde. Dan had er veel onrust en onduidelijkheid voorkomen kunnen worden.”

Bovenstaand persbericht hebben wij gisteren naar Kamerleden en verschillende media verzonden. Skipr heeft ondertussen ons bericht gepubliceerd. Daarnaast heeft NBBU vandaag een artikel in lijn met ons bericht gelanceerd: VWS jaagt zorgprofessionals weg met focus op loondienst.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket