Pilot webmodule gaat bijna van start

pilot webmodule

Bericht geplaatst 22 december 2020 om 14:11

We krijgen signalen binnen dat een aantal zorgorganisaties in 2021 van plan zijn hun samenwerking met zzp’ers te veranderen of op te zeggen. Dit wordt veroorzaakt door angst over de gevolgen van de pilot met de webmodule en het sector specifieke toezicht in de zorg. Er is echter geen reden voor extra zorg. In dit artikel gaan we in op hoe het zit, zodat jij een antwoord hebt op de bezorgdheid van jouw opdrachtgevers.

Pilot webmodule

Vanaf 11 januari komt de webmodule online en zal er gedurende 6 maanden een pilot gaan lopen. Dit is een landelijke ontwikkeling die geldt voor alle zzp’ers, inclusief in de zorg. Tijdens de pilot kunnen opdrachtgevers de webmodule gebruiken om een voorlopige beoordeling van de ‘arbeidsrelatie’ uit het systeem te halen. Opdrachtgevers zijn niet verplicht de webmodule te gebruiken. Door de webmodule te gebruiken krijgen zorgorganisaties een beeld bij hoe de applicatie van de Belastingdienst de arbeidsrelatie beoordeeld. Wij verwachten dat opdrachtgevers de webmodule uit nieuwsgierigheid gaan gebruiken.

De opdrachtgever krijgt na het invullen van de omstandigheden één van de volgende drie antwoorden:

  • De opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht (bijvoorbeeld door een zzp‘er).
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Geen oordeel mogelijk: Het is niet duidelijk of er sprake is van werken binnen of buiten dienstbetrekking.

Het is goed mogelijk dat opdrachtgevers in de zorg via de webmodule lezen dat er een sterke indicatie is van een dienstbetrekking. Deze verdenking van een dienstverband is niet nieuw en speelt al vele jaren. Wel is het voor het eerst dat het concreet te lezen is via de webmodule.

In de pilotfase is de webmodule bedoeld als ‘voorlichtingsinstrument’. Het gebruik van de webmodule is vrijwillig en de webmodule kun je anoniem gebruiken. Tijdens de pilot fase kan je geen juridische status ontlenen aan de uitkomst. Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment ze de handhaving (gefaseerd) gaan starten, op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021. De handhaving op de wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 oktober en er wordt alleen bij ‘kwaadwillendheid’ opgetreden. Wij verwachten niet dat er binnen de zorg handhaving plaats vindt.

Sector specifieke handhaving

Naast de landelijke ontwikkeling van de webmodule, is er een sector specifieke aanpak van de zorgsector die nog loopt vanuit de wet DBA. Dit traject staat los (!) van de ontwikkeling van de webmodule, ook al hebben opdrachtgevers dat lang niet altijd door. Het is belangrijk om jouw opdrachtgevers te attenderen op deze twee gescheiden ontwikkelingen.

In februari dit jaar kondigde de staatssecretaris van Financiën aan dat de zorg en de bouw als eerste ‘sectoren’ door de Belastingdienst zouden worden onderzocht. In de zorg zijn nogal wat organisaties die openstaande vacatures hebben en hierdoor zijn aangewezen op zzp’ers. Deze werkgevers in de zorg zien uiteraard graag dat zorgprofessionals weer terug in een dienstverband komen.

Het traject over sector specifieke handhaving staat op dit moment op een laag pitje, omdat corona diepe sporen heeft getrokken bij zorgorganisaties. ZZP’ers in de zorg zijn hard nodig. Op dit moment hebben wij geen aanwijzingen dat de Belastingdienst zorgorganisaties bezoekt. Wat we daarnaast weten is dat wij in samenwerking met andere brancheorganisaties nog maar net het gesprek gestart zijn met de Belastingdienst over de praktijk van zzp’ers in de zorg. We staan dus aan de start van dit traject. Wij verwachten niet dat de sector specifieke handhaving binnenkort van start gaat.

Bezorgde opdrachtgevers

Als je de ontwikkeling van de webmodule vermengd met de ontwikkeling van de sector specifieke aanpak in de zorg, dan kun je je voorstellen dat er bezorgdheid zou kunnen ontstaan. Je zou zomaar kunnen denken dat er vanaf januari (als de pilot webmodule start) er sprake is van een sector specifieke aanpak in de zorg. Er is echter geen aanleiding voor deze zorgen. De situatie rondom zzp’ers in de zorg is zoals deze was; het is een dossier dat opgelost moet worden, maar waar nu niet opeens heel andere regels gaan gelden of gehandhaafd zal gaan worden.

Heb je een opdrachtgever die vragen heeft? Zet gerust dit artikel door, zodat jij hen kunt voorzien van informatie. Zoals altijd zijn wij benieuwd naar jouw praktijkervaringen. Deel ze met ons, zodat wij jou kunnen informeren over onderwerpen die belangrijk zijn.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket