POH-GGZ kan nog steeds als zzp’er werken, maar let op!

passende zorg

Bericht geplaatst 11 oktober 2022 om 09:45

Op 15 september publiceerde de landelijke huisartsenvereniging (LHV) een bericht op haar website met de strekking dat een POH-GGZ niet langer als zzp’er kan werken. Naar aanleiding van dat bericht, dat door diverse andere media is opgepikt, hebben wij veel vragen gekregen van zzp’ers die als POH-GGZ werken. Omdat de werkelijkheid wat genuanceerder is dan de boodschap van de LHV, vertellen we jullie in dit artikel het juiste verhaal.

De aanleiding voor het artikel van 15 september was de beslissing van de Belastingdienst om de gewijzigde modelovereenkomst POH-GGZ, zoals die door de LHV was voorgelegd, niet goed te keuren. Op basis daarvan heeft de LHV geconcludeerd dat een POH-GGZ niet als zzp’er kan werken. Dat is onjuist.

Geen zekerheid voor zzp’ers. What’s new?

Dat de Belastingdienst de nieuwe modelovereenkomst niet heeft goedgekeurd, betekent niet meer dan dat de Belastingdienst niet voor POH-GGZ zzp’ers met zekerheid kan zeggen dat zij als zzp’er kunnen werken als zij de modelovereenkomst gebruiken. In de praktijk wordt niet altijd conform modelovereenkomst gewerkt zodat de Belastingdienst niet op voorhand voor de gehele groep die zekerheid kan geven. Daarom is de nieuwe overeenkomst niet goedgekeurd. Dat er geen goedkeuring is gegeven, betekent echter niet dat het niet langer is toegestaan om te werken als POH-GGZ op zzp-basis.

Kijk naar de gezagsverhouding

Dit betekent dus ook niet dat er niet als zzp’er gewerkt kan worden als POH-GGZ. Het betekent alleen dat je ervoor moet zorgen dat de feitelijke situatie aansluit bij de voorwaarden voor een zzp-overeenkomst en dat je er niet vooraf al van uit mag gaan dat je het goed geregeld hebt als je een modelovereenkomst gebruikt. Met name het ontbreken van de gezagsverhouding tussen de huisarts en de POH-GGZ is een onderwerp dat daarbij aandacht verdient.

Het is een risico

Door het ontbreken van de zekerheid vooraf, bestaat de kans dat achteraf de Belastingdienst, op basis van de feitelijke situatie, het standpunt inneemt dat sprake was van een arbeidsovereenkomst in plaats van een zzp-overeenkomst. Dat risico bestaat wel degelijk en daar zul je in de praktijk echt rekening mee moeten houden.

Wees voorzichtig

De eindverantwoordelijke positie van de huisarts in relatie tot de POH-GGZ zorgt ervoor dat de huisarts te allen tijde instructies kan geven aan de POH-GGZ met betrekking tot zijn werkzaamheden. Die instructiebevoegdheid leidt al snel tot de conclusie dat sprake is van een dienstverband. Omdat ze echter geen praktijkonderzoek hebben gedaan en ze niet kunnen uitsluiten dat er geen gezagsverhouding is, is er sprake van een verbod. Voorzichtigheid is echter wel geboden.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket