Nieuws

Samen eten voorkomt ondervoeding en eenzaamheid

donderdag 13 oktober 2016    Dit artikel delen

Hoe logisch het ook klinkt om drie keer per dag een maaltijd te eten, sommige ouderen moeten er niks van weten. “Het is zo saai om voor jezelf te koken” en “ongezellig hoor om alleen te eten”, zijn veelgenoemde argumenten. Zonde. Zonder je cliënten te betuttelen, is het goed om voldoende en voedzaam eten te stimuleren. Vergeet daarbij het sociale aspect niet en het tegengaan van eenzaamheid.

Samen eten tegen eenzaamheid

Zes Rotterdamse studenten kwamen vorig jaar al met een oplossing. “In Nederland zijn er maar liefst 1 miljoen eenzame 55-plussers en dat aantal zal alleen maar toenemen door de vergrijzing en bezuinigingen in de zorg”, vertellen ze aan de media. “Ze hebben behoefte aan een actieve levensstijl en hebben geen zin om alleen thuis te zitten.” Daarom openden ze in 2015 Oma’s pop-up. Oma's popup tegen eenzaamheid. SolopartnersEen restaurant waar jongeren en ouderen elkaar kunnen ontmoeten en samen oud-Hollandse en gezonde maaltijden eten. Bereid door ouderen die behoefte hebben aan sociaal contact. Inmiddels is het idee uitgegroeid tot een succesvolle stichting die steeds met nieuwe, innovatieve ideeën komt. Subliem!

Zelf een steentje bijdragen

Kijk vooral eens of er van dit soort initiatieven in de buurt van je cliënten zijn. Wie houdt je tegen om er de eerste keer eens samen een kijkje te nemen? In de tussentijd kun jij natuurlijk zelf een steentje bijdragen. Schuif aan als je cliënt gaat eten bijvoorbeeld. Je zult merken dat ze dan een stuk beter eten. Maar ook zoiets simpels als de tafel dekken stimuleert ouderen tot eten. Laat je cliënten bovendien altijd zelf opscheppen. Daardoor houden ze zelf altijd de regie.

Dit artikel delen