Ser-advies: Minimum uurtarief van €30 a €35 per uur

uurtarief

Bericht geplaatst 11 juni 2021 om 08:54

Op 2 juni heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) haar advies gepubliceerd met betrekking tot de hervorming van de arbeidsmarkt. Ook de positie van de zzp’er komt aan bod in het advies. Het tijdsstip van dit advies is niet vreemd. Volgens ons is dit overduidelijk bedoeld voor politieke partijen die straks gaan onderhandelen over een nieuw kabinet en een nieuw regeerakkoord.

Sociaal Akkoord 2021

Ondernemersorganisatie ONL, vakbond AVV en Verenging Zelfstandigen Nederland (VZN) hebben voorafgaand aan het advies van de SER een nieuw sociaal akkoord uit onderhandeld, ook gericht op het hervormen van de arbeidsmarkt: Sociaal Akkoord 2021. Dit is gepresenteerd aan het SER met de intentie dat dit akkoord gevolgd wordt in hun advies.

Weet dat SoloPartners één van de oprichtende partijen is van VZN.

Advies SER

Het sociaal akkoord en het advies hebben vele raakvlakken, kijkend naar de gesignaleerde en huidige knelpunten. Ook de uitgangspunten die moeten leiden tot een oplossing hebben overeenkomsten. Het is opvallend om te lezen dat er over een aantal zaken wel brede maatschappelijke consensus bestaat die behoorlijk afwijkt van de huidige arbeidsrechtelijke regelingen en sociale voorzieningen. Wij zijn benieuwd wat er van al die plannen terecht gaat komen.

Overeenkomst in AOV

Over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor alle werkenden, dus ook zzp’ers, zijn alle partijen het wel eens, net als over een mogelijkheid voor zelfstandigen om pensioen op te kunnen bouwen. De voorgestelde praktische uitwerkingen verschillen hier. De vraag daarbij is of het mogelijk is om voor alle zzp’ers in alle sectoren tot een goed regeling te komen.

Verschil standpunt uurtarief

We zien ook verschillen in de twee documenten. Het SER adviseert een minimum uurtarief voor zzp’ers van € 30,00 à € 35,00 per uur. Onder dat uurtarief zou er mogelijk sprake zijn van een loondienstverband.
VZN is het met dat advies absoluut niet eens, en pleit voor een wettelijke definitie van een zzp’er en vrijheid om het eigen uurtarief te bepalen. Het verschil in standpunt laat zich mogelijk verklaren door het feit dat VZN niet betrokken is geweest bij het SER-advies, ondanks herhaaldelijke verzoeken om daarover mee te mogen praten.

Beinvloeden kabinetsformatie

Het gaat te ver om alle verschillen tot in detail te benoemen. Dat heeft ook niet veel zin, aangezien beide documenten bedoeld zijn om de kabinetsformatie te beïnvloeden. Het is dus een kwestie van afwachten of en wat het nieuwe kabinet met de voorstellen gaat doen. Mochten één of meer adviezen worden overgenomen, dan is het vervolgens afwachten hoe de uitwerking in de praktijk eruit zal gaan zien. Vooralsnog verandert er dus niets. Wij houden jullie vanzelfsprekend op de hoogte.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket