Starten als zzp’er in de zorg? Lees hier alles wat je moet weten!

Voorbeeld van starten als zzp in de zorg

Bericht geplaatst 25 augustus 2020 om 10:03

Wil jij starten als zzp’er in de zorg? Dan is het belangrijk dat jij je goed voorbereidt voordat je begint. Starten als zzp in de zorg vraagt een goede voorbereiding, omdat je naast zorgverlener ook andere rollen op je neemt. In dit artikel gaan we in op alle onderdelen die jij moet weten om als zzp’er in de zorg te kunnen starten.

Wie wordt er zzp’er in de zorg?

Steeds meer zorgverleners starten als zzp’er in de zorg. Inmiddels werkt zo’n 10% van alle zorgverleners in Nederland zelfstandig. Alle beroepen in de zorg zijn inmiddels vertegenwoordigd onder de zelfstandigen. Dit zien we ook terug in ons ledenbestand. Van verpleegkundigen tot behandelaren en van begeleiders tot aan kraamverzorgenden. Het zzp-schap in de zorg is erg populair. De flexibiliteit en vrijheid worden met name genoemd als we vragen waarom zorgprofessionals zelfstandig gaan.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wil jij starten als zzp’er in de zorg, dan begint dat avontuur altijd bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel van de KvK lees je alles over hoe je jezelf in kunt schrijven. Het is belangrijk om een goede bedrijfsnaam voor jouw bedrijf te bedenken. Een naam waarmee je jezelf onderscheidt van anderen en toch persoonlijk is. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over welke rechtsvorm je kiest. De eenmanszaak is voor veel zzp’ers in de zorg de logische keuze.

Aanmelden bij de Inspectie

Als je je ingeschreven hebt bij de Kamer van Koophandel ontvang je een brief thuis van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij nodigen je uit om je ook bij de Inspectie in te schrijven als zzp’er in de zorg. Dit is sinds 1 januari 2022 verplicht. Deze inschrijving is belangrijk, omdat je namelijk als een mini zorgorganisatie gezien wordt. Dit wordt ‘solistisch werkende’ zorgverlener genoemd. Daarover straks meer.

Aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Het is heel normaal dat opdrachtgevers waar je voor werkt, vragen om een VOG. Zij zijn namelijk verplicht om onderzoek te doen naar jouw achtergrond. Dit wordt ‘vergewisplicht‘ genoemd. Om die reden is het ook heel gebruikelijk voor bemiddelaars om te vragen naar jouw VOG. Als je zelf zorg levert aan cliënten en wordt betaald vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg), dan is een VOG ook verplicht. In ons kwaliteitspakket heb je jaarlijks recht op een gratis VOG.

Starten als zzp’er in de zorg en jouw ondernemerschap

De meeste zzp’ers in de zorg nemen het besluit om de belastingaangifte als ondernemer in te vullen. Daarmee ben je formeel IB-ondernemer, ook wel Ondernemer voor de Inkomstenbelasting genoemd. Daar hoort dan wel bij dat je voldoet aan de 10 regels voor het ondernemerschap. Het is niet zo dat je met een aantal verschillende klanten klaar bent. Zo hoor je je eigen prijs te bepalen, zelf reclame te maken en een goede administratie te voeren bijvoorbeeld. Er komt veel kijken bij het zelfstandig ondernemerschap.

Voldoen aan de eisen vanuit de zorgwetgeving

Zoals we al eerder beschreven, word je na jouw inschrijving bij de KvK gezien als een mini zorgorganisatie. Je bent officieel een ‘zorgaanbieder’ en daar komt nogal wat bij kijken. Zo kan het zijn dat je aan de eisen, afkomstig uit de Wkkgz, Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg dient te voldoen. Lever je enkel zorg vanuit de WMO, dan hoef je niet aan deze wetgeving te voldoen. Wil jij nagaan of je moet voldoen, doe de zelftest.

Allereerst is het belangrijk dat je een aansluiting op een klachtenregeling neemt. Beide lidmaatschappen van SoloPartners hebben dat. Daar bovenop komen een aantal eisen die je als solistisch werkende zorgverlener op orde moet brengen. Zo dien je een eigen kwaliteitssysteem te hebben bijvoorbeeld. Ook wordt van je verlangd dat je incidenten registreert. Ons kwaliteitspakket is ingericht op de Wkkgz.

Wel of geen keurmerk?

Er zijn op dit moment twee keurmerken voor zzp’ers in de zorg. Zo is er het HKZ keurmerk voor zorg en welzijn. Daarnaast is er het KIWA keurmerk voor zzp’ers in de zorg. Beide keurmerken gaan in op de wettelijke eisen voor zzp’ers in de zorg. Een keurmerk is niet verplicht voor zzp’ers in de zorg. We merken wel dat opdrachtgevers en bemiddelaars hier om kunnen vragen. Daarnaast kiezen sommige zzp’ers er zelf voor om met behulp van een keurmerk aan te tonen dat ze een aantal zaken op orde hebben.

Voorkomen van een dienstverband

Misschien heb je weleens gehoord van de VAR, de wet DBA en de webmodule. Al heel wat jaren is er een discussie gaande over of zzp’ers in de zorg nu wel of niet voor zorgorganisaties kunnen werken. Je kunt jezelf voorbereiden door jezelf goed in te lezen in dit dossier. Daarnaast is het belangrijk om een eigen overeenkomst te hebben waarmee je werkt als onderaannemer en niet zomaar alles te tekenen wat je voorgelegd wordt. In ons kwaliteitspakket hebben we zo’n overeenkomst opgenomen.

Starten als zzp’er in de zorg en jouw BIG registratie

Een veelgestelde vraag is hoe het zit met het op orde houden van jouw BIG registratie. Dit is uiteraard belangrijk voor zorgverleners met een inschrijving in het BIG register. Als je wil starten als zzp’er in de zorg dan ben je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor jouw herregistratie. De afgelopen jaren is het proces van herregistratie geschikt gemaakt voor zzp’ers. Hier lees je over het beoordelingskader voor verpleegkundigen. Iedere vijf jaar moet je jezelf opnieuw herregistreren in het BIG register.

Aanvragen van een AGB code

Als zzp’er in de zorg kun je ervoor kiezen om als onderaannemer te werken voor een andere zorgorganisatie, of zelf cliënten in zorg te nemen. Als je eigen cliënten hebt, dan dien je een zorgovereenkomst met hen te sluiten. Daarnaast is een eigen zorgdossier nodig als je eigen cliënten in zorg wil nemen. Als kwaliteitslid van SoloPartners bieden we een aantal overeenkomsten aan en hebben we een eigen format voor het zorgdossier. Als je zorg voor eigen cliënten wil kunnen declareren heb je een AGB code nodig.

Starten als zzp’er in de zorg met SoloPartners

Deze informatie is opgesteld door SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. We hebben twee soorten lidmaatschap.

  1. Het basislidmaatschap, met aansluiting bij de brancheorganisatie + de klachtenregeling
  2. Het kwaliteitslidmaatschap, met aansluiting bij de brancheorganisatie + de klachtenregeling + een aantal Wkkgz eisen + modelovereenkomsten

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket